Zien! Oude beelden van Urk ingekleurd

URK • Za 9 januari 2021 | 11:50 • Zaterdag 9 januari 2021 | 11:50

Een Leidschendammer heeft op YouTube onder de naam Rick Harris beelden van Urk uit 1926 ingekleurd en deze op zijn kanaal geplaatst. Oorspronkelijk zijn deze beelden zwart-wit, maar hij wist ze met speciale software kleur te geven. Zo hebben oude beelden ineens een heel ander gezicht gekregen.

Rick88888888, zoals hij op YouTube heet, is zo'n vijftien jaar geleden begonnen met zijn vakantiebeelden opknappen. Met softwarepakketten maakte hij de beelden stabieler en vloeiender. Sinds begin vorig jaar lukte het hem om zwart-wit beelden in te kleuren. "De Nederlandse geschiedenis boeit me. Een beweging-gestabiliseerde en gerestaureerde en ingekleurde film vindt vrijwel iedereen prettiger om naar te kijken," aldus Harris.

De tekst gaat verder onder de video

Op zijn YouTube-kanaal staan veel verschillende video's van dorpen en steden in het begin van de 19e eeuw. Harris komt aan deze beelden via het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Veel van deze beelden zijn van oorsprong zwart-wit. Zo ook de beelden van een boottocht tussen Harderwijk en Urk in 1926. Tot nu toe is dit het enige beeld dat Harris van Urk heeft kunnen vinden: "Urk kom ik niet vaak tegen. Misschien als ik dieper zoek op Beeld en Geluid dat ik wat meer tegenkom."

In onderstaande video is Urk vanaf 2.30 min. te zien.

De tekst gaat verder onder de video

Op de beelden is te zien dat een boot de haven van Urk binnenvaart. Hierbij is het havenplankier duidelijk zichtbaar. Dat was een historische aanlegsteiger naast de havendam. Ruim zes jaar geleden werd het plankier opnieuw aangelegd, om zo een stukje historie terug te brengen in de haven van Urk.





In een eerdere versie van dit artikel schreven we dat op de beelden in de haven het palenscherm te zien is. Dit is niet correct. Het gaat om het oude havenplankier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel