Snoepkunstenaar in gesprek met gemeente over toekomst beschilderde pilaren

ALMERE • Zo 10 januari 2021 | 16:53 • Zondag 10 januari 2021 | 16:53

In 2016 werden ze feestelijk onthuld, de veertien vrolijk beschilderde pilaren die Station Almere Buiten dragen. Binnenkort verdwijnen de kunstwerken weer, als de twee doorgangen onder het station worden opgeknapt. De kunstenaar zoekt in overleg met de gemeente naar 'archivering' van zijn werk.

De veertien pilaren zijn beschilderd door een man die de Snoepkunstenaar wordt genoemd. Hij wil graag anoniem blijven omdat hij zo nu en dan ook niet helemaal legale graffity-kunstwerken maakt. De opdracht voor het beschilderen van de stationspilaren kreeg hij vijf jaar geleden van toenmalig wethouder Ed Anker, die enthousiast was over als snoeprollen beschilderde pilaren in een fietstunneltje.

Praktische kunst
De Snoepkunstenaar maakte voor iedere pilaar twee plannen. Maar liefst 5.000 inwoners van Buiten kozen via een enquête de winnende ontwerpen. "Ik vind mezelf een praktisch kunstenaar", aldus de snoepkunstenaar. Elke paal vertegenwoordigt een wijk in Almere Buiten, van de Stripheldenbuurt tot de Molenwijk. Ze horen echt bij Buiten, veel bewoners zijn er enthousiast over."

Kunstwerken gearchiveerd
In de nieuwe plannen voor de onderdoorgangen is dus geen plaats meer voor de veertien beschilderde pilaren. De gemeente Almere wil de kunstwerken wel graag 'archiveren'. "Ik heb een goed gesprek met de gemeente gehad", aldus de kunstenaar. "Mij is gevraagd om een maquette te maken, en samen met een fotoreportage wordt dat dan bewaard. Ik vrees echter dat zoiets in een donkere ruimte terecht komt, en dat nooit iemand dat meer gaat zien."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel