Investeren om coronawerklozen sneller aan het werk te krijgen

ALMERE • Ma 11 januari 2021 | 6:58 • Maandag 11 januari 2021 | 6:58

De gemeente Almere trekt dit jaar bijna een miljoen euro uit om werklozen sneller aan het werk te krijgen. Door corona zijn er meer werklozen die beroep doen op de WW. De gemeente wil deze mensen snel weer aan een baan helpen, voordat ze in de bijstand belanden. Als 200 mensen uit de bijstand blijven, is de investering ruimschoots terugverdiend, zegt verantwoordelijk wethouder Froukje de Jonge.

Het geld wordt geïnvesteerd in het project 'Baangericht', dat is een samenwerking tussen de gemeente, het UWV en uitzendbureau Randstad. Werklozen waarvan verwacht wordt dat ze snel weer aan het werk kunnen, worden gekoppeld aan medewerkers van Baangericht. Zij kijken waar een tekort aan personeel is en zo nodig worden de werklozen omgeschoold.

Volgens wethouder Froukje de Jonge kan ook de groep 'coronawerklozen' snel verder geholpen worden. "Deze mensen hebben als enige probleem corona waardoor ze hun baan verloren zijn. Zij kunnen met wat hulp snel een andere baan vinden."

Op zoek naar perfecte match
Eén van die 'coronawerklozen' was Carmen Touti Abadias. De afgelopen jaren werkte ze in Spanje, maar verhuisde weer naar Nederland. Ze kon na terugkomst gelijk aan het werk als administratief medewerker. Maar het bedrijf ging door de coronacrisis failliet.

Binnen enkele weken werd voor haar al een nieuwe baan gevonden. "Zij was de perfecte link tussen internationale partijen, omdat zij zowel de Nederlandse als de Spaanse taal sprak. Dus toen Ruitenheer B.V, aangaf op zoek te zijn naar een receptioniste, was de perfecte match gelijk daar," zegt haar adviseur van Baangericht Jamal Lachkar.

Investering terugverdienen
Almere hoopt op deze manier 200 inwoners naar werk te begeleiden. Daarmee wordt de investering terugverdiend, omdat deze mensen dan niet in de bijstand terecht komen. "We moeten eerst negen ton investeren. Daarna zien we pas hoeveel we werkelijk op de bijstandsuitgaven besparen. Als we 200 inwoners naar werk weten te begeleiden dan dalen de kosten van de bijstand met € 1,4 miljoen", zegt wethouder De Jonge.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel