Chiropractoren en osteopaten willen hun patiënten weer helpen

FLEVOLAND • Ma 11 januari 2021 | 21:07 • Maandag 11 januari 2021 | 21:07

Chiropractoren en osteopaten willen weer aan het werk, omdat zij vrezen voor grote problemen onder hun patiënten. Die zullen ontstaan als de lockdown wordt verlengd, verwachten ze. Chiropractor Robert Blakely uit Lelystad en osteopaat Evert-Jan Ilbrink uit Almere willen dat voor hen dezelfde regels gaan gelden als voor fysiotherapeuten die hun beroep nog wél mogen uitoefenen.

Blakely behandelt in zijn praktijk chronisch zieke patiënten. Hij richt zich als chiropractor op het zenuwstelsel en de wervelkolom om op een juiste manier te kunnen bewegen. De chiropractor ontvangt veel telefoontjes van patiënten die aangeven dat ze dringend hulp nodig hebben. Ook Ilbrink ziet dat de nood hoog is. Als osteopaat behandelt hij met zijn handen vastzittende weefsels. "Ik heb regelmatig huilende en trieste mensen aan de telefoon die alsjeblieft geholpen willen worden, maar 'nee' op het rekest krijgen." Volgens de Almeerder zoeken mensen die bij de grens wonen al hun heil bij osteopaten in België en Duitsland die daar hun beroep wel mogen blijven uitoefenen.

"Het contact met patiënten is niet minder"
Fysiotherapie valt onder de Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG). Deze BIG-registratie is een overheidserkenning. Die is er niet voor chiropractie en osteopathie die vallen onder de alternatieve geneeswijzen. Voor osteopaten en chiropractoren is er een eigen landelijk beroepsregister. Alleen met een registratie is er voor patiënten een vergoeding vanuit de zorgverzekering mogelijk. Dat betekent niet dat er alleen een uitzonderingspositie voor fysiotherapeuten in deze lockdown moet zijn, vindt Blakely. "Het contact met patiënten is niet minder." Ilbrink is het daarmee eens. "Ik moet 'nee' verkopen naar een heleboel patiënten die er chronisch aan toe zijn en die elders vastlopen in therapieën en bij osteopaten nog wél een laatste strohalm vinden."

Chiropractoren en osteopaten willen ook uitzonderingspositie
Blakely, Ilbrink, maar ook osteopaat Wijbe Reijenga uit Almere vinden dat hun vakgebied onder dezelfde uitzonderingspositie moet gaan vallen als fysiotherapie. Reijenga: "Wij zouden net als fysiotherapeuten ons werk moeten kunnen doen, want we houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Nu moet ik mensen die hulp zoeken teleurstellen. Terwijl we juist mensen op de been houden en ondersteunen in hun gezondheid en weerbaarheid."

Zowel de Nederlandse Chiropractoren Associatie als de Belangen Vereniging Patiënten Chiropractie hebben een petitie ingediend om een einde te maken aan het behandelverbod voor chiropractoren. De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie heeft een vergelijkbare actie opgezet voor de osteopaten en hun patiënten. Alle petities bij elkaar zijn inmiddels zo'n 50.000 keer ondertekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel