Eerste van dertien verdachten vuurwerkrellen door de rechter vrijgesproken

URK • Wo 13 januari 2021 | 13:06 • Woensdag 13 januari 2021 | 13:06

De eerste van in totaal dertien verdachten van de vuurwerkrellen op Urk stond woensdag voor de politierechter. De 19-jarige man stond terecht omdat hij het ontruimingsbevel van de politie zou hebben genegeerd, maar volgens de rechter is daar te weinig bewijs voor.

Op zaterdag 21 november ging een grote groep mensen de straat op. Er werd veel en zwaar vuurwerk afgestoken. Dat werd ook in de richting van hulpdiensten gegooid. Daarnaast werden er meerdere branden gesticht. In de weekenden daarna werd het meerdere keren opnieuw onrustig. Op verschillende zaterdagavonden was Urk een veiligheidsrisicogebied en werd de ME ingezet. Ook was er cameratoezicht en kon er uit voorzorg gefouilleerd worden.

De dertien verdachten die de komende maanden terecht staan, zijn voor verschillende dingen opgepakt. Het wisselt van het negeren van politie-instructies tot het bezit van een molotovcocktail of het plegen van openlijk geweld.

Geslagen met knuppels, tand kwijt
De 19-jarige Urker die woensdag terecht stond, werd tijdens de ongeregeldheden op 5 december opgepakt. Volgens de man zelf fietste hij voorbij en bleef hij even staan om naar het vuurwerk te kijken. Hij zegt geen bevel gehoord te hebben, en ook niet tegengehouden te zijn. "Dus het was een grote verrassing toen ik door de ME van mijn fiets getrokken werd." Hij werd meerdere keren met knuppels geslagen. Toen hij op de grond lag, is hij tegen zijn achterhoofd geschopt. Zijn hoofd kwam daardoor hard tegen de grond aan en daarbij verloor hij een tand, aldus de 19-jarige.

'Bevel genegeerd'
Het OM had een boete van 400 euro, of acht dagen cel, geëist tegen de man. De officier van justitie wilde niet ingaan op het geweld dat volgens de Urker door de ME was gebruikt. "Daarvoor kan je een klacht indienen." Volgens het OM had de man het bevel gehoord moeten hebben en heeft hij het genegeerd.

De politierechter vond dat er te weinig informatie was om de man te veroordelen. Daarom is hij vrijgesproken.

De Urker en zijn advocaat wilden niet voor camera reageren. Wel heeft de advocaat laten weten dat er aangifte gedaan gaat worden in verband met het geweld dat de ME heeft gebruikt tegen de 19-jarige.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel