GGD: testen 20.000 inwoners wordt grote uitdaging

DRONTEN • Wo 13 januari 2021 | 16:12 • Woensdag 13 januari 2021 | 16:12

Het testen van ruim 20.000 inwoners van Dronten op het coronavirus wordt een grote uitdaging. Dat zegt directeur Cees Verdam van de GGD Flevoland. Volgens Verdam is er druk overleg gaande met het ministerie van Volksgezondheid en met de gemeente. Het gaat daarbij onder meer over plaats waar de XL-testlocatie het beste kan komen. Ook is de GGD bezig extra personeel te werven om die testlocatie te kunnen bemensen.

Dinsdagavond werd bekend dat Dronten een van de vier plekken in Nederland wordt waar een grootschalig onderzoek onder inwoners gaat plaatsvinden. Daarvoor worden dan ook mensen uitgenodigd die geen klachten of symptomen hebben. Zo hoopt de overheid meer zicht te krijgen op het aantal potentiële besmettingen onder Nederlanders die zelf geen klachten hebben.

"We proberen een postcodegebied te vinden waaronder tenminste 20.000 Drontenaren bereikt kunnen worden. Die zullen dan worden uitgenodigd voor het onderzoek", legt Verdam uit. Het onderzoek zou zich kunnen beperken tot de kern Dronten, maar mogelijk zouden ook Swifterbant of Biddinghuizen eronder kunnen vallen. De keuzes moeten volgens Verdam wel de komende twee weken gemaakt zijn. De GGD wil in februari al wel starten met het onderzoek. Eind maart zou dit afgerond moeten zijn.

De GGD wil voor het onderzoek een nieuwe testlocatie opzetten. Daar zouden dagelijks tussen de 500 en 750 personen moeten worden getest. De huidige testlocatie in Dronten is hiervoor te klein, maar blijft wel in bedrijf voor mensen met klachten. Het onderzoek in Dronten heeft geen gevolgen voor de vaccinatiecampagne in de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel