Op prikangstpoli is het woord 'prik' taboe

ALMERE • Wo 13 januari 2021 | 18:57 • Woensdag 13 januari 2021 | 18:57

Het jaar 2021 is het jaar van de vaccinatie. Miljoenen Nederlanders stropen de komende maanden de mouwen op en krijgen een prik tegen corona. Voor sommigen een fluitje van een cent, anderen beginnen te hyperventileren bij het idee alleen al.

"Duizenden volwassenen hebben prikangst", zegt kinderarts Tim Vreede van DeKinderkliniek in Almere. Die prikangst ontstaat al op jonge leeftijd. Daarom opende DeKinderkliniek twee jaar geleden een prikangstpoli. "Daar helpen wij kinderen die bang zij voor bloedafname of een vaccin. De angst is vaak ontstaan doordat volwassenen niet altijd eerlijk zijn tegen kinderen. Die zeggen 'je voelt er niets van', maar dat is natuurlijk niet waar. Kinderen kunnen daar heel erg van schrikken."

Lachgas
Met behulp van ademhalingstechnieken, cliniclowns en soms met lachgas worden de kinderen gerustgesteld. "Het voornaamste is dat we kinderen niet dwingen als zij geprikt moeten worden. Want juist dan ontstaat het trauma." En, heel belangrijk: "Woorden als 'prik' vermijden we."

Zeilboot
Wat voor tips heeft de kinderarts dan voor volwassenen die opzien tegen de coronavaccinatie? "Gebruik een vorm van hypnotherapie. Visualiseer een plek waar je blij en gelukkig van wordt. Haal een paar keer diep adem, kalmeer", stelt Vreede. "Hou je van zeilen, zoek dan op YouTube een filmpje van een zeilende boot. Neem die mee op je telefoon of tablet. Of laat je afleiden door iemand die je meeneemt."

Nieuw priklab
Vreede hoopt dat over een paar jaar het aantal kinderen dat prikangst ontwikkelt, afneemt. Vreede: "Samen met het Flevoziekenhuis denken we na om het priklab anders in te richten. Zodat niet alleen de laborant die het bloed afneemt erbij is, maar ook een medewerker die de kinderen afleidt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel