Supermarkt Vomar verbiedt 'lastige klant' de toegang tot alle filialen

ALMERE • Do 14 januari 2021 | 12:50 • Donderdag 14 januari 2021 | 12:50

Een Almeerse vrouw mag zich de komende maanden niet vertonen in de filialen van supermarktketen Vomar. Dit omdat ze zich in de vestiging in de Filmwijk schuldig zou hebben gemaakt aan geschreeuw, gescheld en intimidatie van het personeel. Daardoor voelen volgens de supermarkt niet alleen medewerkers zich onprettig, maar ook andere klanten.

Iemand de toegang tot alle winkels verbieden is een uitzonderlijke stap, zo gaf de advocaat van Vomar donderdag aan bij de rechtbank in Lelystad. De Almeerse heeft haar winkelverbod, dat al inging op 2 november, namelijk aangevochten.

Eigenlijk zou ze een jaar lang geen stap over de drempel van een Vomar-filiaal mogen zetten, maar bij de rechtbank werd een compromis gevonden. Na 2 april mag de vrouw toch weer boodschappen doen, als ze zich dan tenminste netjes gedraagt. Gaat ze opnieuw in de fout, dan wordt haar de toegang weer verboden.

Waslijst aan incidenten
De Vomar zegt dat er heel wat is gebeurd voordat er is overgegaan tot het winkelverbod. 'Want klanten zijn je omzet.' De advocaat van de supermarkt kwam tijdens de rechtszitting met een opsomming aan gebeurtenissen. Vrijwel alle voorbeelden werden door de vrouw ontkend.

De Almeerse zou regelmatig tegen personeel uitvallen als haar iets niet zint. Dan zou ze dreigen foto's te maken en zeggen "Ik ga jullie kapotmaken op social media!" Aanleiding voor zo'n uitval waren bijvoorbeeld de coronamaatregelen, waarvan de vrouw het personeel verwijt dat die niet goed in acht worden genomen.

Ze zegt van de stress die dat veroorzaakt hartklachten te hebben gekregen. Ook heeft ze een schadeclaim ingediend omdat ze tegen een 'slordig openstaande glazen deur' is geklapt. Daardoor zou ze naar eigen zeggen nog steeds last hebben van haar rug.

Ook tegen andere klanten in de winkel zou ze wel eens zijn uitgevallen. De Vomar zegt dat door dit soort gedrag de verhoudingen volledig zijn verstoord.

'Fles cola op de voet gevallen'
De supermarkt geeft aan dat de vrouw al een keer eerder de toegang tot de winkel is ontzegd. Namelijk in 2012. Dit nadat ze een schadeclaim neerlegde vanwege een fles cola die op haar voet zou zijn gevallen. Een gebroken teen was het gevolg, zo was het verhaal.

Toen de Vomar vervolgens de camerabeelden bekeek, bleek de colafles zeker een meter naast haar voet terecht te zijn gekomen. Ze duwde deze volgens de advocaat van de supermarkt zelf van het schap. Vervolgens liep ze weg alsof er niks aan de hand was. De teen bleek uiteindelijk ook niet gebroken te zijn.

De Vomar zegt dat het winkelverbod een optelsom is geweest van allerlei incidenten. "Als het dusdanig vaak botst dan zijn we hiertoe genoodzaakt."

Te vaag
Volgens de advocaat van de Almeerse heeft de Vomar in eerste instantie niet duidelijk gemaakt waar de beweerde overlast exact uit bestaat. De supermarkt zou zich beperkt hebben tot algemene zinsneden als 'ongewenst gedrag' en 'overlast', zonder toe te lichten waaruit de misstappen van de vrouw specifiek bestonden.

'Gewoon de prettigste winkel'
De Almeerse besloot het winkelverbod aan te vechten, aangezien ze boodschappen doen bij een andere supermarkt niet ziet zitten. Ze komt al ruim 20 jaar bij de vestiging in de Filmwijk en zegt het 'gewoon de prettigste winkel' te vinden.

De vrouw, die een uitkering krijgt en in de schuldhulpverlening zit, zegt dat de Vomar nou eenmaal de laagste prijzen heeft. Ergens anders inkopen doen zou ze zich vanwege haar financiële situatie niet kunnen veroorloven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel