Ondanks coronacrisis toch stijging aantal woninginbraken op Urk

FLEVOLAND • Vr 15 januari 2021 | 13:37 • Vrijdag 15 januari 2021 | 13:37

De coronacrisis heeft in 2020 sterke invloed gehad op de criminaliteitscijfers. Dat meldt de politie. In heel Nederland is te zien dat er veel minder woninginbraken zijn geweest. In Flevoland lijkt dat grotendeels ook het geval. Behalve op Urk: daar nam het aantal inbraken juist toe, met 44 procent.

In 2019 werd er 25 keer aangifte gedaan vanwege een woninginbraak op Urk. Vorig jaar steeg dat naar 36. Alle andere Flevolandse gemeenten volgen het Nederlandse gemiddelde: minder woninginbraken, minder meldingen van zakkenrollers, maar daarentegen meer cybercrime.

Hoewel de huizen dus meer met rust gelaten werden, is er wel in heel Nederland een stijging te zien in het aantal inbraken in boxen, garages en schuren. Binnen Flevoland is Noordoostpolder hier de afwijkende factor. Dat is de enige gemeente waar het aantal van dit soort inbraken daalde, van 25 in 2019 naar 20 vorig jaar.

Relatief gezien steeg het aantal inbraken in boxen en soortgelijken op Urk het hardst, met 400 procent. In absolute cijfers klinkt het minder schokkend: in 2019 werd er twee keer aangifte gedaan voor inbraak bij een schuur, garage of box. Vorig jaar steeg dat naar tien aangiftes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel