Klanten geven drogistenechtpaar steuntje in de rug

ALMERE • Za 16 januari 2021 | 16:51 • Zaterdag 16 januari 2021 | 16:51

'Help Egbert en Ada de Wit van hun spullen af en geef ze een extraatje voor hun pensioen'. Vanuit die gedachte hebben verschillende klanten maar liefst twee acties opgezet om het drogistenechtpaar De Wit in Almere Tussen de Vaarten te helpen.

Na twintig jaar sluit drogist De Wit aan de Rembrandtweg op 30 januari definitief de deuren. Ada heeft vijftig jaar een winkel gehad, eerst in Utrecht en later in Weesp. Nu hebben ze de leeftijd om te stoppen. Daarbij speelt mee dat Ada vorig jaar gezondheidsklachten had. Vijf dagen in de week een zaak runnen begint het echtpaar te veel te worden.

Egbert had zelf al een koper voor zijn drogist/opticiën/postafhaalpunt gevonden, zodat hij de opbrengst in zijn pensioenpot kon stoppen. Maar dat plan ging niet door, omdat de verhuurder van zijn pand zelf een andere huurder had gevonden. Toen vaste klant Sonja Smeekes dit hoorde, begon ze een crowdfundactie. "Laat mensen een financiële bijdrage geven in plaats van een fles wijn of een bloemetje dat over twee weken is verwelkt. Dan houden ze er nog wat meer aan over", aldus Sonja.

Oproep om winkel leeg te kopen
Lynda van Velzen is een andere actie begonnen en zij roept klanten op om tot 30 januari de winkel leeg te kopen, zodat het echtpaar nog zoveel mogelijk verdient. "Toen ik hoorde dat Ada en Egbert gingen stoppen, vond ik dat heel erg. Ik ken ze al twintig jaar. Ze doen zoveel voor de wijk. Je kunt altijd naar binnen lopen om een gesprekje met ze te voeren, ze nemen de tijd. Ze zijn echt heel betrokken." Dat bevestigt Ada: "We hebben echt met iedereen lief en leed gedeeld." Het echtpaar is dan ook erg geroerd door de acties.

In het twintigjarig bestaan heeft de drogist ook minder leuke dingen meegemaakt. "Ik geloof dat we wel acht inbraken hebben gehad. Ze zijn zelfs met auto en al naar binnen gereden. De ruiten zijn verschillende keren gesneuveld, maar de overval in november 2019 was wel een heftig ding." Twee mannen bedreigden het personeel toen met steekwapens en eisten geld. Een week later werden voor de overval vier verdachten aangehouden.

Wat Ada en Egbert met hun vrije tijd gaan doen, weten ze nog niet. Ada is wel een beetje bang dat ze in een gat valt: "Ik moet nog wel even kijken wat voor leuke hobby's we kunnen doen. Al houden we van zeilen, fietsen en wandelen. Maar ik zal het sociale contact heel erg missen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel