Gerenoveerde High Intensive Care weer open

ALMERE • Ma 18 januari 2021 | 6:50 • Maandag 18 januari 2021 | 6:50

De acute opname-afdeling van GGZ Centraal in Almere is grondig gerenoveerd. De verbouwing heeft bijna een jaar geduurd maar de High Intensive Care, HIC, voldoet nu weer aan de moderne eisen.

Het is binnen ruimer geworden en minder 'gehokt'. Door lichte kleuren en veel hout te gebruiken, is er voor het oog meer rust ontstaan. Daar hebben patiënten baat bij. Veelal gaat het om een gedwongen opname; patiënten die een gevaar voor zichzelf of voor een ander zijn.

'Het is heel belangrijk dat je je eigen plekje hebt'

— Maarten Hazeleger, GGZ Centraal

Meerdere afdelingen
De HIC telt drie afdelingen met in totaal 30 bedden. Naast gezamenlijke ruimtes om te eten en ontspannen zijn er eigen kamers voor de patiënten. Ook deze kamers zijn vernieuwd, ze zijn licht en er is eigen sanitair aanwezig. Daarnaast is de vloer in de kamer verdeeld in een licht en donker vlak. De verpleging mag niet op het donkere vlak komen. Hiermee wordt wat privacy teruggegeven aan de patiënt. Volgens manager Maarten Hazeleger van GGZ Centraal is dit een waardevolle toevoeging. "Het lijkt misschien nietszeggend maar als je hier opgenomen wordt, raak je heel veel privacy kwijt. Het is daarom heel belangrijk dat je toch je eigen plekje hebt."

Extra beveiligde kamers
Eén van de drie afdelingen heeft een unit met twee extra beveiligde kamers. Daar worden patiënten alleen in uiterste nood geplaatst. Vroeger werd dat de separeer genoemd; het was toen een klein kamertje met alleen een bed erin. Dat is nu anders. Ook deze kamer is licht en heeft eigen sanitair. Dat is volgens verpleegkundige Joost Anker een belangrijke verbetering. "Vroeger moesten patiënten hun behoefte doen op een kartonnen bakje, wat best mensonwaardig is, wat mij betreft. Dat kan nu veilig op een ingebouwd toilet."
Daarnaast is er een interactief scherm. Daarmee kan het licht geregeld worden en bijvoorbeeld muziek worden uitgezocht. Het geeft wat controle terug aan de patiënt. Nog een belangrijke verandering is een raam naast de deur. Daarachter zit altijd een verpleegkundige waardoor de patiënt niet helemaal alleen is. Alleen opgesloten worden kan namelijk traumatisch zijn, volgens Anker.

Elk uur wordt de situatie geëvalueerd om te kijken of de patiënt weer terug kan naar de afdeling. Binnen de afgesloten kamer kan de patiënt vrij bewegen. Er wordt niet gewerkt met een dwangbuis of fixatie. Een patiënt beetpakken met de juiste technieken gebeurt, indien nodig, wel. In de extra beveiligde kamer verblijven patiënten vaak niet langer dan 1 of 2 dagen, stelt Anker.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel