Herman Gorterweg gaat twee jaar dicht

ALMERE • Ma 18 januari 2021 | 12:50 • Maandag 18 januari 2021 | 12:50

De werkzaamheden voor de verbreding van de Hogering in Almere bereiken dinsdag het kruispunt met de Herman Gorterweg. Dat kruispunt gaat plaatsmaken voor een tunnelbak, die in 2023 klaar moet zijn. De Herman Gorterweg is de komende twee jaar dicht. Bewoners van de Literatuurwijk moeten omrijden.

De werkzaamheden beginnen dinsdag om 20:00 uur. Buurtbewoners kunnen de komende maanden last hebben van geluids- en trillingshinder, onder meer door het wegfrezen van het asfalt en door de plaatsing van damwanden. Ook moet er worden geheid.

Bypass doorgaand verkeer
Er komt eerst een bypass voor het doorgaande verkeer, waarna het kruispunt wordt verwijderd. Vervolgens wordt er met damwanden en ankers een bouwkuip gemaakt. Die wordt leeg gegraven, waarna de tunnelbak wordt aangelegd. De Herman Gorterweg en de Neonweg worden uiteindelijk verbonden door een brug over de tunnelbak.

Als de tunnelbak klaar is, worden parallelbanen aangelegd die de Literatuurwijk met de Hogering verbinden. Dat houdt in dat bewoners van de Literatuurwijk nooit meer direct de wisselbaan van de A6 kunnen oprijden. Ze rijden een parallelbaan op en kunnen pas bij de Audioweg de hoofdrijbaan van de Hogering bereiken. Verkeer vanaf de Hollandsedreef voegt wel direct in op de Hogering.

Geluidswering
Vanwege de verbreding van de Hogering moet er ook extra geluidswering komen bij de Literatuurwijk. Het bestaande geluidsscherm wordt uitgebreid en verhoogd en gaat er net zo uitzien als het bestaande geluidsscherm richting de A6: een grondwal, een schanskorf met stenen en een glazen scherm.

De toegang tot de Literatuurwijk, het Bastion, blijft behouden maar wordt wel aangepast en verhoogd om de geluidswerende functie te verbeteren. Het Schrijfkanon, het uit 2001 daterende kunstwerk in de vorm van een kanon met een pen als loop, krijgt een nieuwe plek zodat het geluidsscherm niet meer wordt onderbroken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel