Steeds lastiger om verpleegkundigen te vinden voor COVID-unit

EMMELOORD • Ma 18 januari 2021 | 21:10 • Maandag 18 januari 2021 | 21:10

Bij de COVID-unit in Emmeloord wordt het steeds lastiger om verpleegkundigen te vinden die patiënten willen verzorgen. Dat zegt Rutger Bolwijn van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De organisatie doet er alles aan om de roosters rond te krijgen zodat de zorg gegarandeerd is.

Corona schiet voortdurend gaten in de personeelsrooster van de COVID-unit. De tijdelijke afdeling is speciaal bedoeld voor coronapatiënten die niet meer in het ziekenhuis hoeven te blijven, maar nog wel zorg nodig hebben om te herstellen. De afdeling met acht bedden ligt voortdurend vol. Nu dreigt daar een tekort aan verpleegkundigen. Zorggroep Oude en Nieuwe Land moet alles uit de kast halen om de roosters rond te krijgen.

Dat geldt niet alleen voor de COVID-unit maar voor alle woonzorgcentra van de zorggroep. Het is een probleem dat landelijk speelt. Zelfs personeel van andere afdelingen wordt ingeschakeld om te helpen met de roosters, zegt Bolwijn van de zorggroep: "Er zijn dagelijks minstens twee collega's ontheven van hun eigen werk om bij te springen."

'Hoe langer deze tweede coronagolf duurt, hoe meer de rek eruit gaat'

— Rutger Bolwijn, Zorggroep Oude en Nieuwe Land

Naast ZZP'ers en herintreders leveren alle Flevolandse zorgorganisaties mensen om de afdeling te laten draaien. Dankzij een unieke samenwerking leveren alle zorggroepen in Flevoland personeel voor de afdeling. Maar de coronamaatregelen gooien regelmatig de roosters overhoop. Bolwijn: "Er zijn altijd wel mensen die meteen aan de slag gaan om te zorgen dat een opengevallen plek zo snel mogelijk vervangen wordt door een volwaardige collega."

Voor Zorggroep Oude en Nieuwe land is het alle hens aan dek. "Door proactief te zorgen dat we collega’s vrij maakten om bij te springen, kunnen we het op dit moment nog vrij goed onder controle hebben", zegt Bolwijn. "Maar hoe langer deze tweede coronagolf duurt, hoe meer de rek eruit gaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel