Gemeente Almere leent Floriade geen 30 maar 37,5 miljoen

ALMERE • Ma 18 januari 2021 | 22:41 • Maandag 18 januari 2021 | 22:41

De gemeente Almere verhoogt het bedrag dat wordt uitgeleend aan de organisatoren van de Floriade van 30 naar 37,5 miljoen. Het bedrag van 30 miljoen werd in 2016 als maximum afgesproken. De Floriade BV ontving het geld niet ineens, maar in kleine stappen. De afgelopen jaren werd het tempo waarin geld werd overgemaakt al enkele keren versneld.

In 2021 denkt de Floriade BV 15,8 miljoen euro nodig te hebben. Opgeteld bij de bedragen die al eerder zijn uitgekeerd zou het maximum van 30 miljoen overschreden worden. De gemeente zegt genoodzaakt te zijn het maximum nu los te laten, want: "Anders kan de BV geen uitgaven meer doen en komt de organisatie van het evenement in 2022 in gevaar."

In een brief aan de gemeenteraad benoemt het college van B en W dat al in mei vorig jaar duidelijk was dat er meer geld voor het evenement nodig is. De coronacrisis was op dat moment aanleiding om de toekomstscenario's nog eens tegen het licht te houden.

Uiteindelijk besloot een meerderheid van de gemeenteraad dat het evenement gewoon doorgaat, en niet wordt uitgesteld of afgesteld. Omdat het budget voor de Floriade op dat moment al werd verhoogd, is het volgens het college: "Niet raar dat het bedrag dat de BV mag lenen van ons hoger moet worden."

De gemeente denkt het uitgeleende bedrag van 37,5 miljoen euro niet meer volledig terug te krijgen. De verwachting op dit moment is dat aan het eind van de Floriade een verlies van € 8,4 miljoen euro blijft staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel