Supermarkt ziet geen problemen door avondklok, studenten zoeken heil online

FLEVOLAND • Wo 20 januari 2021 | 15:28 • Woensdag 20 januari 2021 | 15:28

'Als de avondklok niet echt nodig zou zijn geweest, zou hij niet ingevoerd worden.' Zo reageert supermarktondernemer Jan Postma uit Lelystad op de nieuwe coronamaatregelen. Demissionair minister-president Rutte kondigde woensdagmiddag onder meer dus een avondklok aan. Ook wordt het aantal bezoekers thuis per dag teruggebracht naar één.

De winkel van Postma is momenteel tot 21.00 uur open. Als de avondklok om 20.30 uur ingaat, zijn de consequenties niet heel groot voor de winkel zelf. "Dan gaan we gewoon een half uur eerder dicht. Sinds het alcoholverbod was het in dat laatste uurtje toch al rustiger geworden." Alleen het personeel krijgt er dan alsnog wel mee te maken. Vooral voor het vullen van de winkel is overdag niet genoeg tijd. Dat zal dus tijdens de avondklok nog moeten gebeuren. De medewerkers kunnen dan met een werknemersverklaring alsnog naar huis.

's Ochtends rustiger in de winkel
Postma is geen fan van de avondklok, maar heeft wel begrip voor de invoering ervan. "Het zal echt noodzakelijk zijn, anders was het niet gebeurd." Hij is blij dat de ministerpresident de Nederlanders heeft opgeroepen om meer in de ochtenduren boodschappen te gaan doen. "Dat onderschrijven wij van harte. 's Ochtends is het vaak echt een stuk rustiger."

Studentenvereniging blijft online contact houden
Volgens Rutte zullen de maatregelen vooral jongeren hard treffen, doordat ze minder contacten mogen hebben en ook 's avonds niemand buiten het eigen gezin zullen zien. In Almere probeert studentenvereniging ['endzjin] S.V.E.I.A. de contacten toch warm te houden. "We doen zoveel mogelijk online. We zijn nu ook online evenementen aan het organiseren om een beetje de sociale contacten te kunnen behouden", vertelt Sandra Jongerden van de vereniging. "Ik denk dat wij als studenten vooral elkaar er ook een beetje doorheen proberen te helpen. 's Avonds zullen we vooral veel activiteiten online gaan doorzetten."

Jongerden heeft gemixte gevoelens over het uitvoeren van sneltesten om fysiek lessen te volgen op scholen weer meer toe te kunnen staan. Ze weet niet of ze de sneltesten daarvoor genoeg vertrouwt. "Maar ik hoor van veel mensen om me heen dat online les niet zo goed werkt. Wat dat betreft zou fysiek les wel heel fijn zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel