Weerwind: Flevolandse burgemeesters kritisch over avondklok

FLEVOLAND • Wo 20 januari 2021 | 22:39 • Woensdag 20 januari 2021 | 22:39

Alle zes de Flevolandse burgemeesters staan kritisch tegenover de invoering van een avondklok. Dat zegt de Almeerse burgemeester Franc Weerwind. Hij vertegenwoordigt de Veiligheidsregio Flevoland in het landelijke Veiligheidsberaad. Daarin is woensdagavond gesproken over de maatregel.

Weerwind geeft aan dat er zorgen zijn over wat er allemaal komt kijken bij de handhaving van zo'n verbod om je 's avonds op straat te begeven. Maar als de Tweede Kamer daadwerkelijk beslist om tot de invoering over te gaan, dan 'zullen de Flevolandse burgemeesters zich daar achter scharen.'

Invoering van een avondklok betekent dat er ook gehandhaafd moet worden. Die taak komt dan op de schouders van de politie en gemeentelijke handhavers terecht. "De politiecapaciteit in Flevoland is een schaars goed. Ik heb dat op verschillende manieren geuit, net als mijn collega's. Wat dat betreft wordt het ook keuzes maken: wat doe je wel en wat doe je niet?"

Gesprekken over hoe met de handhaving om te gaan, vinden op dit moment plaats. Dat gebeurt dan binnen de lokale driehoek, bestaande uit de burgemeester, politie en het OM. Vooruitlopen op welke keuzes gemaakt worden wil Weerwind niet. Wel geeft hij aan dat er 'accentverschillen' kunnen ontstaan tussen stedelijke en plattelandsgemeenten.

De avondklok gaat als de Tweede Kamer er mee instemt, gelden vanaf 20.30 uur 's avonds en loopt tot 4.30 uur in de ochtend. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mensen die naar hun werk moeten of voor mantelzorgers. Mensen die toch de straat op gaan moeten een ondertekende verklaring bij zich dragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel