'Geef slachtoffers toeslagenaffaire een nieuw en schoon BSN'

LELYSTAD • Do 21 januari 2021 | 6:16 • Donderdag 21 januari 2021 | 6:16

Gedupeerden van de toeslagenaffaire moeten een nieuw BSN krijgen. Alleen zo kunnen ze echt weer met een schone lei beginnen. Dat zegt de Lelystadse advocate Khadija Bozia. Zij staat inmiddels meer dan vijftig gedupeerden van het schandaal bij. Het gaat om mensen die ten onrechte door de Belastingdienst zijn aangemerkt als fraudeur. Bozia is van plan een rechtszaak te starten om de wijziging voor elkaar te krijgen.

Het BSN, voluit burgerservicenummer, is de opvolger van het vroegere sofinummer. Het is een uniek en persoonsgebonden nummer dat in eerste instantie wordt gebruikt voor contact tussen burgers en de overheid. Maar ook bedrijven en instellingen maken er gebruik van voor de identificatie van mensen.

Volgens advocate Bozia zijn de nummers van slachtoffers in de toeslagenaffaire 'besmeurd geraakt.' Bij de Belastingdienst stonden deze nummers, maar ook die van hun kinderen op een fraude-lijst, zo vertelt ze.

Bozia zegt gemerkt te hebben dat deze informatie ook op andere plekken terecht is gekomen. "Daarom lopen deze mensen ook bij andere instellingen tegen een muur. Bij banken en bij andere overheidsdiensten."

Nu de overheid de slachtoffers gaat compenseren, moet er volgens de advocate verder gekeken worden dan enkel het overmaken van geld. "Het begint niet alleen met het oplossen van schulden, maar ook met het verwijderen van deze ten onrechte besmeurde nummers."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel