Veel thuiswerkers naar fysiotherapeut vanwege verkeerde werkhouding

ZEEWOLDE • Do 21 januari 2021 | 7:05 • Donderdag 21 januari 2021 | 7:05

Fysiotherapeuten in Flevoland hebben het druk met 'thuiswerkers' die een verkeerde werkhouding hebben aangenomen. Zij melden zich met nek- en schouderklachten die zijn ontstaan door onder meer verkeerd afgesteld meubilair. Fysiotherapeut Andert van Steenoven in Zeewolde zag het aantal patiënten met dergelijke klachten de afgelopen tijd met dertig procent toenemen.

Werken aan een campingtafel en op een eetkamerstoel. Dat deed Jan Warbout uit Zeewolde sinds september. Hij woont met zijn gezin tijdelijk in een stacaravan vanwege een verhuizing. Een bureau en een goede stoel plaatsen in zijn tijdelijke huis bleek geen optie, omdat de ruimte daar beperkt voor is. "Die paar maandjes lukt wel, dacht ik", zegt de Zeewoldenaar, doelend op de coronacrisis. "Maar dat werd wat langer dan verwacht." Warbout kreeg een zogenoemde 'frozen shoulder', een verstijfde schouder. Daarin is hij niet uniek. Van Steenoven ziet veel patiënten die geen goede thuiswerkplek hebben. "Thuis kijk je naar: wat heb je voorhanden?", noemt hij daarvoor als oorzaak.

Met fysiotherapiebehandelingen moeten nek- en schouderklachten door een verkeerde werkhouding worden opgelost. "Het eerste dat wij vaak doen, is de bewegelijkheid van die gewrichten herstellen en de spierspanning verminderen. En natuurlijk moet je het hebben over de zithouding van de patiënt." Daarnaast mailt Van Steenoven zijn patiënten een tienstappenplan. "De stoel goed instellen, de hoogte van de tafel goed instellen, de computer op de juiste manier neerzetten. En breng dat in relatie tot de stand van je schouders, rug en hoofd."

De fysiotherapeut adviseert ook om regelmatig een blokje om te gaan voor wat beweging, want hij ziet ook sporters met houdingsklachten binnenkomen.

Warbout heeft inmiddels zijn thuiswerkplek aangepast om zijn herstel te bevorderen. "Daarnaast heb ik afspraken met de werkgever gemaakt om een paar dagen per week een normale plek te hebben." Van Steenoven verwacht dat de drukte met 'thuiswerkers' de komende tijd zo blijft. Daarom heeft hij een extra medewerker aangenomen: een psychosomatische fysiotherapeut. Die richt zich op stress onder de patiënten met houdingsklachten. Dat blijkt vaak een dieper liggende oorzaak te zijn. "Je hebt minder sociale activiteiten, er wordt minder gesport, mensen kunnen hun ei even niet kwijt." En dan zijn er nog de patiënten die wachten op een operatie. "Die proberen we toch te behandelen, zodat de pijn dragelijk is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel