Burgemeester wil hulp bij bedreigd gezin, maar oplossing is mogelijk al in zicht

DRONTEN • Do 21 januari 2021 | 21:32 • Donderdag 21 januari 2021 | 21:32

Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten hoopt hulp te krijgen van de minister van Justitie en Veiligheid bij het oplossen van de bedreigingen tegen een Dronter gezin. De familie Huijbregts wordt bedreigd omdat zoekmachines op internet een locatie vlakbij hun huis tonen als mensen zoeken naar bijvoorbeeld online oplichters.

Dat zit zo: de Amerikaanse instantie National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) had de geolocatie van de familie aangewezen als de algemene locatie van Nederland. Als van een Nederlandse website niet bekend is wat de fysieke locatie is, wordt door sommige zoekmachines de algemene locatie van Nederland weergegeven. En die leidt naar de Haringweg om precies te zijn, de achtertuin van de familie Huijbregts.

Mensen die denken hun oplichter gevonden te hebben komen dus uit in Dronten. Huijbregts heeft ook meermalen iemand op het erf gehad. Telkens moet hij uitleggen dat hij er niets mee te maken heeft.

Burgemeester Gebben noemt het "een bizar voorval". Hij heeft contact gehad met de ondernemer en hoopt bij te kunnen dragen aan een oplossing. Zo wil hij samen met Flevolandse Kamerleden proberen de minister over te halen om een brief te sturen naar Amerika, in de hoop dat de desbetreffende Amerikaanse instelling de locatiegegevens aan gaat passen. "Ik geef het weinig kans, maar we gaan het wel proberen." De burgemeester spreekt binnen enkele weken ook zelf met de minister, en zal het dan ook onder zijn aandacht brengen.

Zeewolder Tweede Kamerlid Helma Lodders heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan ministers van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken. Zij wil van hen weten waarom er ondanks tientallen voorvallen en meldingen van bedreigingen op het adres nooit eerder werk van is gemaakt.

Oplossing in zicht?
Inmiddels heeft Jacques Huijbregts antwoord gekregen op vragen aan de NGA. Hij had dankzij het onderzoek van Omroep Flevoland contactgegevens gevonden van de organisatie die de geolocaties wereldwijd verzorgt. Die heeft hem donderdag laten weten dat de algemene locatie voor Nederland al in 2013 is gewijzigd. De zoekmachines die gebruik maken van de locaties werken dus met verouderde data, constateert de NGA.

Het vermoeden bestaat dat het probleem bij de CIA in de Verenigde Staten ligt. De CIA heeft een website met tal van gegevens over heel veel landen, waaronder de geolocatie van Nederland. The World Factbook wijst nog altijd naar de Haringweg in Dronten. Deze website wordt door veel andere websites als bron gebruikt. Het NGA heeft Huijbregts toegezegd de CIA te informeren over de wijziging, maar garanties dat het afgelopen is met de ellende kan de woordvoerder niet geven. Als zoekmachines hun eigen database niet bijwerken zal het probleem blijven bestaan. "Wij hebben er geen controle over", schrijft de instelling.

De NGA geeft verder aan dat het probleem wereldwijd is. Vanuit veel landen komen klachten als die van Huijbregts. Een oplossing vinden is volgens de instelling niet eenvoudig. Inmiddels zijn de procedures voor het toewijzen van geolocaties gewijzigd om het aantal klachten te verminderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel