'Medische gegevens bij corona-tester U-Diagnostics niet goed beveiligd'

LELYSTAD • Vr 22 januari 2021 | 0:25 • Vrijdag 22 januari 2021 | 0:25

Persoonlijke en medische informatie van ten minste tienduizenden mensen die zich lieten testen op corona bij U-Diagnostics zijn niet goed beveiligd, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Het bedrijf heeft 35 vestigingen in Nederland waarvan één in Flevoland, in de Lelystadse wijk Jol.

Het gaat om gegevens die zijn gedeeld in een WhatsApp-groep en toegankelijk waren in een slecht beveiligde database. Zo'n driehonderd medewerkers hadden zo de beschikking over medische gegevens, geboortedata, paspoortnummers, burgerservicenummers, e-mailadressen, reisbestemmingen en testuitslagen. Volgens experts is er sprake van een datalek en wordt de privacywetgeving hiermee overtreden. De gegevens zouden beschikbaar kunnen komen aan derden als die toegang hadden tot de groep. Tweetrapsverificatie om buitenstaanders buiten de database te houden was er niet.

De WhatsApp-groep functioneerde als een soort helpdesk. Medewerkers konden zo elkaar vragen stellen, maar zij wisselden ook persoonlijke informatie van klanten uit, zichtbaar voor iedereen in de groep. Het bedrijf geeft toe dat de beveiliging beter had gekund, maar ontkent dat de privacywetgeving is overtreden. Alleen werknemers konden in de groep komen. Inmiddels is de beveiliging opgeschroefd.

U-Diagnostics is een grote commerciële coronatester die door het hele land posten heeft ingericht onder de merknaam Health Check Centre. Naar eigen zeggen test U-Diagnostics duizenden mensen per dag op het coronavirus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel