Storing Elburgerbrug kwam door harde windvlaag

DRONTEN • Vr 22 januari 2021 | 14:53 • Vrijdag 22 januari 2021 | 14:53

De urenlange storing van de Elburgerbrug van woensdag is veroorzaakt door een harde windvlaag. Dat laat de provincie weten. Door de wind waaide het brugdek tijdens een brugopening te ver open. Hierdoor trad een beveiliging in werking die niet vanuit de centrale bediening in het provinciehuis kon worden opgelost.

Om de brug weer van de zogenoemde retardeerstand af te halen, moest een monteur naar de brug toe rijden. Omdat het deze monteur niet lukte om het probleem te verhelpen, werd ook nog een tweede monteur opgeroepen.

Door de storing kon verkeer tussen Dronten en Elburg zo'n 6,5 uur niet over de brug. Verkeer moest omrijden via Kampen of Harderwijk. Uiteindelijk was de storing pas om 20:00 uur verholpen.

'Handbediening altijd mogelijk'
Jan Bos uit Elburg vindt dat de storing onnodig lang heeft geduurd. Bos werkte jarenlang bij de provincie Flevoland. Volgens hem is op elke provinciale brug in de provincie een mogelijkheid om in geval van nood beveiligingen te overbruggen en handmatig zaken te herstellen. Zo kan een brugdek na enkele handelingen ook met een slinger en een ketting omlaag worden gedraaid.

De provincie bevestigt dat deze mogelijkheid bij de Elburgerbrug bestaat, maar volgens een woordvoerder was het in dit geval geen oplossing voor de storing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel