Donderbus straks pronkstuk op Batavia

LELYSTAD • Vr 22 januari 2021 | 17:45 • Vrijdag 22 januari 2021 | 17:45

De 'buik' van de Batavia in Lelystad wordt ingericht als expositieruimte. Wie straks een bezoekje brengt aan de reconstructie van het 17e-eeuwse spiegelretourschip, leert in het ruim van alles. Bijvoorbeeld wat er aan boord was in het schip toen het richting Nederlands-Indië voer. Het schip zonk op 4 juni 1629 vlakbij de Australische kust.

Zodra alle musea in Nederland weer open mogen, is het interieur van de Batavia in volle glorie te bewonderen. Anton van den Heuvel werkt nu hard om niet alleen het ruim in te richten, maar ook de kajuit waar de kapitein verbleef. Op die manier lijkt het alsof je je in de 17e eeuw waant.

Eén-op-één
"We hebben in de afgelopen jaren van veel artefacten een één-op-één replica weten na te maken", vertelt Van den Heuvel. De inboedel van de Batavia werd grotendeels teruggevonden op de vindplaats in Australië. De stukken liggen nu in een museum in het nabijgelegen Freemantle. "We weten dus precies hoe de dingen eruit gezien moeten hebben. Je ziet de nagemaakte stukken straks in vitrines, met foto's van het origineel."

Op een afstandje
Het mooiste nagemaakte stuk vindt hij een 'donderbus'. Een handvuurwapen dat werd gebruikt om aanvallers op een afstandje te bouwen. "Met veel geweld kwam daar een pijl uit die brand veroorzaakte. Bij het wrak is een loop van een donderbus gevonden." Er zijn er nog maar weinig van in de wereld. Er is er eentje in West-Friesland en een baron in Zweden heeft er nog acht aan de muur. "Collega's zijn dan ook naar Zweden geweest voor onderzoek naar het historische wapen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel