Avondklok in Almere: veel controles, lege straten

ALMERE • Zo 24 januari 2021 | 10:10 • Zondag 24 januari 2021 | 10:10

In tegenstelling tot Urk, waar tijdens protesten zaterdagavond een GGD-teststraat in brand werd gestoken, was het in Almere leeg op straat. In het centrum was rond 21:00 uur wel een grote politiemacht op de been. Het was een avond van veel papierwerk, maar "de papieren zijn bij vrijwel iedereen in orde", aldus een agent halverwege de avond.

Rond kwart over acht is het nog druk op de Veluwedreef in Almere. Ook bij de Albert Heijn in Parkwijk is het een komen en gaan. "Al was het tussen 5 en 6 een stuk drukker", vertelt een medewerker. "Mensen zullen hun laatste boodschappen nu voor het eten in plaats van erna hebben gedaan". De filialen van de supermarktketen sluiten hun deuren - net als veel andere winkels - om kwart voor negen. "Maar we doen zo al de rolluiken naar beneden, zodat we om kwart voor echt helemaal leeg zijn", voegt de medewerker toe.

"Als iemand iets wil haal ik het op uit de winkel en lever het thuis af"

— El Hafian, Ally Kiosk

Terwijl de winkelwagentjes bij de supermarkt naar binnen worden gereden, wordt het in het stadscentrum steeds rustiger. Er rijden minder auto's en fietsers zijn er nauwelijks meer. Bij avondwinkel Ally Kiosk wordt een laatste klant geholpen. "Ik woon hier vlakbij", vertelt eigenaar Abdel Karim El Hafian. Hij maakt zich grote zorgen om de gevolgen van de avondklok voor zijn winkel. "Maar we kunnen bezorgen. Dus als iemand iets wil haal ik het straks op uit de winkel en lever het thuis af".

En dan, om 21:00 uur, is het zover: de avondklok gaat in. Op het plein voor station Almere Centrum is het muisstil. In de verte klinkt een stadsbus. Alleen een trein en een politieauto doorbreken het verstilde beeld. En dan beginnen de controles.

Tekst gaat door onder de foto's.

20:30 Albert Heijn Parkwijk gaat sluiten:

21:00 - De avondklok gaat in:

Extra diensten
"Je bent onze tweede", vertelt de agent. Het is een paar minuten na negenen en Omroep Flevoland-verslaggever Jaap van den Biesen moet zijn papieren laten zien. Zowel de werkgeversverklaring als de eigen verklaring en identiteitskaart worden gecontroleerd. "We nemen het serieus vanavond", glimlacht de agent. Iets verderop, op het Stadhuisplein, is het drukker. Voor de McDonalds staat een rijtje maaltijdbezorgers. "Ik ben wel blij dat ik er even uit mag", vertelt één van hen. De maaltijd krijgt ze aan de voordeur aangereikt. Ook de fastfoodketen is vanaf 20:45 gesloten voor klanten, al heeft niet iedereen dat door: een verbouwereerde klant wordt vlug weer naar buiten gestuurd. Ja, hij weet van de avondklok, "maar moet ik dan nu online bestellen?" Typend op zijn mobiel loopt hij weg.

"Het is een beetje het oud & nieuw gevoel"

— Agent

21:15 - Controle door handhaving op Stadhuisplein:

21:20 - De Grote Markt is helemaal leeg:

21:30 - Maaltijdbezorgers in de rij voor de McDonalds:

Verderop controleren twee handhavers op de fiets een jongeman. Zijn papieren zijn in orde en hij mag doorlopen. De controle is die avond geen uitzondering. Agenten te voet en op de fiets houden iedereen aan die ze tegenkomen. Ook op de weg wordt er gecontroleerd. Her en der zetten politieauto's de weinige rijdende auto's aan de kant. "Het is een beetje het oud & nieuw gevoel", bekent de agent die net de verslaggever van de weg heeft geplukt. "Je wacht tot een bepaald tijdstip en je weet niet wat er daarna gaat gebeuren”. De agent is net als veel van zijn collega's extra ingezet. "Het is niet anders. Laten we hopen dat het snel voorbij is".

De Veluwedreef is inmiddels uitgestorven. De stoplichten verspringen van groen, naar oranje en rood, maar met het lage aantal automobilisten op de weg hadden ze zich de moeite kunnen besparen. Ook de A6 is vrijwel leeg. "Je zult nog veel gecontroleerd worden", waarschuwde één van de extra ingezette agenten. En met vier controles in anderhalf uur heeft hij daar best een beetje gelijk in gekregen.

22:15 - Politiecontrole:

22:45 - Bijna lege A6:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel