Gemeente is niet meer tegen verhoging capaciteit hoogspanningskabels

ALMERE • Zo 24 januari 2021 | 19:43 • Zondag 24 januari 2021 | 19:43

De gemeente Almere staakt haar verzet tegen het voornemen van netbeheerder TenneT om de capaciteit van de hoogspanningslijn tussen Diemen en Lelystad te verhogen. De gemeente stelt geen beroep in bij de Raad van State en gaat ook geen zienswijze indienen tegen de plannen van de netbeheerder.

Een deel van de hoogspanningskabels loopt dwars door Almere. De hoeveelheid stroom die daar doorheen gaat, moet groter worden omdat er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt dankzij de windmolens en zonnepanelen. Om de verhoging van de capaciteit te realiseren, wil TenneT bestaande kabels vervangen. De masten worden aangepast aan de nieuwe eisen en de fundering moet verstevigd worden. De hele lijn tussen Diemen en Lelystad telt zo'n 150 masten. 43 daarvan staan op grondgebied van Almere. Daarom vraagt de netbeheerder allerlei vergunningen aan bij de gemeente Almere om de werkzaamheden mogelijk te maken.

Almere was tegen het plan van TenneT, nu niet meer
De gemeente verzette zich jaren tegen de verhoging van de capaciteit van de hoogspanningskabels. De gemeente vreesde meer gezondheidsrisico's door de magnetische velden die de hoogspanningskabels veroorzaken.

Op verzoek van de gemeente Almere heeft TenneT onderzoek gedaan naar de magneetvelden op Almeerse grondgebied. Daaruit blijkt dat het aantal woningen binnen de magneetveldzone in de nieuwe situatie van 892 naar 655 zou afnemen. Ook is duidelijk geworden dat de magneetveldsterkte lager zal worden dan het nu het geval is. Dat komt doordat TenneT een nieuwe techniek wil toepassen waarbij de kabels op een manier worden gehangen waardoor het magneetveld kleiner wordt, zelfs bij de verhoging van de transportcapaciteit van stroom.

Almere is verheugd over nieuwe ontwikkelingen
De gemeente Almere zegt verheugd te zijn over deze nieuwe ontwikkelingen. Daarom zal de gemeente meewerken aan de realisatie van het plan van Tennet. "Door constructief-kritisch mee te werken aan de uitvoering van dit project draagt Almere (indirect) bij aan het behalen van landelijke doelstellingen op het gebied van duurzame energie en levert zo ook een bijdrage aan de energietransitie."

Verder is de gemeente ook blij dat er geen werkzaamheden plaatsvinden in het Weerwatergebied tijdens de Floriade in 2022. Voor die tijd moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

TenneT organiseerde deze maand verschillende informatieavonden over de hoogspanningslijn. De plannen lagen tot vrijdag op het stadhuis ter inzage. Mensen konden daar nog een zienswijze op indienen. Het is nog onbekend hoeveel mensen dat hebben gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel