Urker veroordeeld tot boete voor vuurwerkrellen

URK • Di 26 januari 2021 | 16:12 • Dinsdag 26 januari 2021 | 16:12

Een 28-jarige Urker is door de politierechter veroordeeld tot een boete van 400 euro. De man weigerde in de nacht van 5 op 6 december tijdens vuurwerkrellen om te vertrekken van de Lange Dam in het dorp, ondanks een bevel van de politie. Het is de eerste veroordeling voor deze rellen. Twee eerdere verdachten werden vrijgesproken. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Er moeten nog 10 verdachten voorkomen voor de vuurwerkrellen op Urk. Zij zijn voor verschillende dingen opgepakt. Het wisselt van het negeren van politie-instructies tot het bezit van een molotovcocktail of het plegen van openlijk geweld.

Meerdere zaterdagavonden onrustig
Op zaterdag 21 november ging een grote groep mensen de straat op. Er werd veel en zwaar vuurwerk afgestoken. Dat werd ook in de richting van hulpdiensten gegooid. Daarnaast werden er meerdere branden gesticht. In de weekenden daarna werd het meerdere keren opnieuw onrustig. Zo ook op 5 december. Op verschillende zaterdagavonden was Urk een veiligheidsrisicogebied en werd de ME ingezet. Ook was er cameratoezicht en kon er uit voorzorg gefouilleerd worden. Afgelopen weekend ging het weer mis. Bij een protest tegen de avondklok zaterdagavond werd de coronatestlocatie van de GGD in het havengebied in brand gestoken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel