RIVM: tien Flevolandse sterfgevallen en vijftien ziekenhuisopnames door corona

FLEVOLAND • Di 26 januari 2021 | 16:29 • Dinsdag 26 januari 2021 | 16:29

De afgelopen week zijn zeker tien inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om vijf personen uit Almere, twee mensen uit Lelystad, ook twee uit Noordoostpolder en één Drontenaar. Verder werden vijftien Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van het virus. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM dinsdag bekend heeft gemaakt.

Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week verder gedaald ten opzichte van de weken ervoor: 650 inwoners van de provincie werden positief getest. Dat zijn er 221 minder dan in de week daarvoor. In alle Flevolandse gemeenten daalde het aantal geregistreerde besmettingen.

Absoluut gezien werden de meeste mensen positief getest in Almere, namelijk 405. Vorige week waren er nog 467 positieve testen in die gemeente. In Lelystad waren er 92 positieve testen. Een week eerder waren dat er 122. In Noordoostpolder werden 54 inwoners positief getest, ongeveer de helft minder dan de 109 vorige week. Ook in Dronten halveerde het aantal nieuwe besmettingen: afgelopen week werden 32 mensen daar positief getest voor corona, tegenover 76 in de week daarvoor. Op Urk kwamen er de afgelopen week 30 coronabesmettingen bij, tegenover 52 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In de gemeente Zeewolde daalde het aantal positieve testen van 45 naar 37.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 650 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 23.305 inwoners officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 35.635 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt daarmee in Nederland op 956.867. Van 268.603 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 11,7 procent positief, net als vorige week. In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 748 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op 11,8 procent. In de week daarvoor was dat 12,3 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Tien doden door COVID-19
De afgelopen week kwamen er in Flevoland tien coronasterfgevallen bij. Een week eerder waren dat er nog twaalf. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de corona-pandemie komt daarmee op 192. Het aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 68, gevolgd door Lelystad met 54, in Noordoostpolder 25, in Dronten 21, op Urk 12 en in Zeewolde 12. Landelijk zijn er 512 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk nog 608 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

15 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE 15 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het waren er vijf in Almere, drie in Lelystad, drie in Noordoostpolder, twee in Dronten en zowel in Zeewolde als op Urk één. Dat zijn er provinciebreed acht minder dan een week eerder.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.264 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden volgens de stichting landelijk 241 patiënten door naar de IC.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel