'Alles doen om luchthaven open te krijgen'

LELYSTAD • Di 26 januari 2021 | 21:54 • Dinsdag 26 januari 2021 | 21:54

Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat Lelystad Airport uiteindelijk toch open gaat. Dat zei waarnemend burgemeester Henry Meijdam dinsdagavond in een online raadsvergadering.

Het gemeentebestuur is zeer teleurgesteld dat de Tweede Kamer Lelystad Airport maandag controversieel heeft verklaard, zodat het demissionaire kabinet Rutte er geen besluit meer over kan nemen. "Ik ben daar buitengewoon teleurgesteld over en eigenlijk buitengewoon boos, want het is al geruime tijd zo dat alle formele vereisten waaraan de luchthaven moet voldoen zijn vervuld," aldus Meijdam. "Ik vermag niet in te zien waarom een kabinet dat zichzelf prijst om eigen moed en besluitvaardigheid niet al enige maanden geleden de knoop heeft doorgehakt en Lelystad Airport heeft opengedaan."

Meijdam vindt dat spijtig voor Lelystad en voor de Nederlandse economie. De luchthaven gaat het land helpen om weer uit de coronacrisis te komen, aldus de burgemeester. "Dat betekent dat ik namens het college alles op alles zal zetten om Lelystad Airport zijn rol in de toekomst te laten vervullen, maar ook om te zorgen dat het kabinet daarin de juiste stappen neemt. Mochten zij dat niet doen, dan moeten wij als stad - dat zijn wij verschuldigd aan onze inwoners - ons beraden op de consequenties van dat in mijn ogen onzalige kabinetsbesluit." Meijdam zei niet wat hij daarmee bedoelde, behalve dan "dat wij dan de belangen van onze stad veilig moeten stellen." Navraag op woensdag leert dat de burgemeester die 'consequenties' nu niet concreet wil maken, maar zich wil beraden op stappen die de belangen van Lelystad onderstrepen bij een nieuw kabinet en een nieuwe Tweede Kamer, na de verkiezingen in maart.

Mooi Lelystad: nadenken over compensatie
De fractie van Mooi Lelystad heeft het college van B en W vragen gesteld, nu dit kabinet geen besluit meer kan nemen over de opening. De collegepartij wil weten of de gemeente rekening houdt met een scenario dat de luchthaven niet wordt ontwikkeld tot vakantieluchthaven. Ook vraagt Mooi Lelystad of het college met minister Van Nieuwenhuizen om tafel zou moeten gaan om alvast over compensatie te praten. Daarbij verwijst de partij naar hoe Zeeland is gecompenseerd voor het niet doorgaan van de komst van de marinierskazerne, hoewel het Rijk hierover eerder wel afspraken had gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel