'Raad moet niet langer op de man spelen'

LELYSTAD • Wo 27 januari 2021 | 10:24 • Woensdag 27 januari 2021 | 10:24

Gemeenteraadsleden in Lelystad moeten minder met elkaar en social media bezig zijn en meer met de zaken waar het om gaat. Die dringende oproep deed burgemeester Henry Meijdam dinsdagavond aan het begin van de eerste raadsvergadering van 2021.

Meijdam is sinds oktober waarnemend burgemeester in Lelystad en blijft aan totdat een opvolger voor Ina Adema is gevonden. Dat wordt waarschijnlijk tegen de zomer. Meijdam wil met de raad hard werken om de positie van Lelystad te versterken, maar daarbij is de stad gebaat bij rust. "Rust in de stad, omdat de inwoners zich schikken in democratische besluitvorming, maar ook rust in de raad, zodat we het debat niet voeren op de man, maar op de bal."

'Ogen uitsluitend op de bal'
Meijdam zei dat hij sinds oktober al twee keer met de raad hierover heeft gesproken. "Ik wil u vragen om met het oog op de kansen voor de stad, het komend jaar de ogen uitsluitend en volledig te richten op de bal." Dat daarbij politieke verschillen op het scherpst van de snede worden besproken vindt Meijdam prima, maar dan graag wel in een vorm van "virtuele vriendschap".

De burgemeester deed verder het verzoek aan de raadsleden om "uw social media gedrag aan te passen aan de hoffelijkheids- en beleefdheidsvormen waarmee u zelf ook tegemoet getreden wilt worden. Als we dat doen, kunnen wij met elkaar niet alleen goede besluiten voor de stad nemen, maar ook bereiken dat onze inwoners trots zijn op hun gemeentebestuur, onverschillig van welke politieke partij ze afkomstig zijn."

Ook Adema vroeg al om terughoudendheid online
Bij haar afscheid in september deed ook Ina Adema al een dringend beroep op de raad om terughoudender te zijn met uitingen op social media. "Ik vraag u: hou daar mee op." De toon van discussies werd vooral persoonlijk in de periode van de collegecrisis en de moeizame formatie van een nieuwe college van B en W, waarbij Twitter en Whatsapp gretig werden gebruikt om op de man te spelen. Die sfeer is volgens Meijdam dus nog niet veranderd. Ook in openbare digitale raadsvergaderingen kwam het de afgelopen maanden geregeld tot felle woordenwisselingen tussen raadsleden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel