Vrijspraak verwacht voor verdachte tien jaar oude schietpartij Filmwijk

ALMERE • Di 2 februari 2021 | 22:01 • Dinsdag 2 februari 2021 | 22:01

Een 46-jarige Albanees wordt mogelijk vrijgesproken voor een schietpartij die bijna tien jaar geleden in de Almeerse Filmwijk plaatsvond. Het Openbaar Ministerie is in de aanloop naar het hoger beroep tot de conclusie gekomen dat er te weinig bewijs tegen de man is.

De Albanees zou op 21 augustus 2011 een woning aan de Annie Bosstraat hebben beschoten. Binnen zaten vier Jamaicanen. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de Albanees in 2012 tot een celstraf van zes jaar. Een andere Albanees kreeg negen jaar cel, omdat hij het brein achter de schietpartij was. De Albanezen en Jamaicanen hadden ruzie over een drugsdeal.

"Onbetrouwbare getuige"
Cruciaal bij de veroordeling destijds was een verklaring van een mannelijke getuige. Hij had tijdens een fotoconfrontatie bij de politie de Albanees aangewezen. Later verklaarde de man wisselend over de schietpartij. Volgens de advocaat van de Albanees zijn de getuigenissen vaag, tegenstrijdig en verzonnen. "Hij is onbetrouwbaar", aldus de raadsman dinsdag in het gerechtshof in Leeuwarden.

De advocaat vindt dat de rechtbank aan "kersenplukken" heeft gedaan door ontlastend bewijs niet mee te nemen. Zo zou de telefoon van de Albanees op het moment van de schietpartij een telefoonmast in Amsterdam hebben aangestraald.

Afstand van getuige
Het OM doet nu afstand van de verklaring van de getuige als bewijsmateriaal. De advocaat van de Albanees wilde de man in hoger beroep vragen stellen over de fotoconfrontatie. De rechters van het hof hadden hier al goedkeuring voor gegeven. Maar ondanks pogingen van het OM de afgelopen jaren om dit voor elkaar te krijgen, is het vragen stellen nooit gelukt.

Omdat dit niet is gelukt, houdt het OM onvoldoende over om nog een straf te eisen tegen de Albanees.

Verdachte in buitenland
De Albanees heeft volgens zijn advocaat ongeveer 2,5 jaar in voorarrest gezeten. Hij is momenteel in zijn geboorteland vanwege een andere rechtszaak tegen hem.

De vier Jamaicanen kregen in 2012 celstraffen van vijftien maanden voor wapenbezit. Zij werden twee jaar later in hoger beroep vrijgesproken.

Het hof doet op 16 februari uitspraak in het hoger beroep tegen de Albanees.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel