Hospitaalgarage opnieuw in beeld als nieuwe locatie Windesheim

ALMERE • Wo 3 februari 2021 | 15:51 • Woensdag 3 februari 2021 | 15:51

Het buitengedeelte van de Hospitaalgarage in Almere Stad is nu in beeld als een alternatieve locatie voor de nieuwbouw van Hogeschool Windesheim. Eerst zouden op deze locatie winkels en woningen worden gebouwd. Maar vastgoedbedrijf Unibail Rodamco en de gemeente hebben onlangs geconcludeerd dat die plannen onhaalbaar zijn. Nu is de plek dus beschikbaar voor nieuwbouw van Hogeschool Windesheim en studentenwoningen die eigenlijk op het Festivalplein zouden worden gerealiseerd.

De gemeente komt met de alternatieve locatie, omdat de gemeenteraad de eerste keuze van het stadsbestuur en Hogeschool Windesheim niet zag zitten. De Voetnoot werd gezien als ideale plek voor een nieuwe vestiging van Windesheim. Alleen was de gemeenteraad daar niet van overtuigd, omdat culturele ondernemers moesten verhuizen en het gebouw tegen de vlakte moest. Daarom ging wethouder Veeningen op zoek naar een alternatieve plek.

Lees ook: Nieuwe locatie Windesheim: veel opties, slechts één keuze

"Wij denken dat deze locatie het meest kansrijke alternatief is voor de Voetnoot. De locatie is aantrekkelijk vanwege de centrale ligging en het levert een duidelijke bijdrage aan een Eeuwige jonge binnenstad", schrijft het stadsbestuur aan de raad. De gedachte is dat er tussen de Hospitaalgarage, het winkelgebied en het station een looproute ontstaat en het centrum levendiger wordt.

Studentenwoningen
De Hospitaalgarage was door de gemeente al eerder bekeken als optie om een nieuw schoolgebouw voor Windesheim te realiseren. Maar de locatie viel af vanwege te veel nadelen. Ook nu is er volgens de gemeente Almere nog veel uit te zoeken. De kavel is namelijk wel groot genoeg voor een nieuwe Hogeschool en studentenwoningen. Maar het realiseren van 1500 studentenwoningen is misschien een brug te ver. Daarom worden ook op andere locaties in het centrum gekeken naar het ontwikkelen van meer woningen voor studenten en starters. "Een ander aandachtspunt is de loopafstand tot het station. Die is met circa 650 meter langer dan de 500 meter wens vanuit de onderwijsinstellingen."

Het stadsbestuur gaat de alternatieve locatie verder onderzoeken en uiteindelijk beslist de raad over de beste optie. Dat zal naar verwachting in april zijn. Wethouder Maaike Veeningen wil het plan verder niet toelichten en de discussie in de gemeenteraad afwachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel