Tips om de sneeuw te trotseren

FLEVOLAND • Vr 5 februari 2021 | 16:50 • Vrijdag 5 februari 2021 | 16:50

We zijn haast vergeten hoe het ook alweer was: een dik pak sneeuw. Het is inmiddels een paar jaar geleden dat er een echte laag viel. Maar de verwachtingen voor aankomend weekend liegen er niet om, dus tijd voor een opfriscursus: wat te doen om ervoor te zorgen dat er sneeuwpret komt en geen sneeuwellende?

Eerst maar eens huis en tuin.

Heb je een buitenkraan? Sluit die dan af en laat het laatste beetje water er uit lopen. Is je buitenkraan niet geïsoleerd? Een plastic zak gevuld met kranten erom heen biedt ook bescherming.

Een dikke laag sneeuw op takken van struiken en bomen in je tuin is mooi, maar die kunnen daardoor wel afbreken. Even de sneeuw eraf vegen dus.

Eigenaren van een vijver: haal de pomp eruit, die kan bevriezen. Zorg wel dat er een gat in de ijslaag blijft zitten zodat de vissen voldoende zuurstof krijgen.

Dieren
Honden vinden niets leuker dan in de sneeuw spelen. Let er wel op dat ze niet teveel sneeuw opeten, daar kunnen ze flinke maag- en darmklachten van krijgen.

Steeds meer mensen houden kippen. Die moeten met flinke vorst wel een beschut hok in kunnen, de kammen en lellen van deze dieren bevriezen vrij snel.

De weg op?
Neem voorzorgsmaatregelen. Zet bijvoorbeeld je auto niet op de handrem, je zal de eerste niet zijn die met een bevroren handrem komt te zitten.

Nog een tip: klap je buitenspiegels niet in, zeker niet als die elektrisch zijn. Als je de auto start en de spiegels uitklappen terwijl ze bevroren zijn, kan dat voor schade zorgen aan het motortje dat de spiegels bedient.

Zorg voor goede sproeivloeistof voor je ruiten; de blauwe met antivries. Als je de weg opgaat zullen je ruiten snel vies worden door pekel en sneeuwresten.

Pas je rijgedrag aan. Ver vooruit kijken en goed afstand houden. Rustig optrekken, liefst in de tweede versnelling zodat je wielen niet in de sneeuw vast komen te zitten. Kijk uit bij het remmen, niet te abrupt om slippen te voorkomen.

Tot slot
Hoe uitnodigend het ook lijkt: als je een trampoline in de tuin hebt staan laat de kinderen er niet op springen. Door de vorst zijn de springmat en de veringen kwetsbaar en is het risico groot dat de trampoline kapot gaat.

Veel sneeuwpret.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel