'ZZP'ers maken geen aanspraak op steunpakket'

FLEVOLAND • Ma 8 februari 2021 | 12:07 • Maandag 8 februari 2021 | 12:07

De meeste beroepsfotografen kunnen geen aanspraak maken op het steun- en herstelpakket van de Rijksoverheid. Dit pakket is bedoeld om werkenden en werkgevers te helpen om door de coronacrisis te komen. Net als veel andere ZZP'ers voldoen trouwfotografen niet aan de gestelde eisen, zegt trouwfotograaf Patrick Ouwerkerk uit Lelystad. "We piesen naast het potje, omdat we vaak vanuit huis werken. Ook als je partner een baan heeft kom je niet in aanmerking voor financiële ondersteuning."

Door de coronamaatregelen is er voor trouwfotografen geen droog brood meer te verdienen. Geplande opdrachten voor een bruidsreportage worden afgezegd en nieuwe opdrachten blijven uit.

Hoofd boven water houden
Om het hoofd boven water te houden, fotografeert Patrick Ouwerkerk nu ook vastgoed. Maar dat alleen levert niet genoeg inkomsten op. Om toch geld in het laatje te krijgen, werkt hij daarnaast bij de GGD. Daar doet hij bron- en contactonderzoek bij mensen die positief zijn getest op corona.

Hij vindt dat de steunmaatregelen moeten worden aangepast. Ouwerkerk: "Nu het zolang duurt is mijn bedrijfskapitaal op. Ik weet niet hoe lang ik het nog uithoud. Veel beroepsfotografen staan op omvallen. Ik vind dat de overheid daar iets voor moet regelen."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.
Patrick Ouwerkerk voelde zich vorig jaar te kakken gezet door minister Grappenhaus toen die tijdens zijn trouwerij niet alle corona regels goed in acht nam. Patrick verloor vorig jaar vrijwel al zijn bruiloftsopdrachten. Toen had hij nog goede hoop dat het dit jaar weer zou aantrekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel