Vroege 'polderbewoner' krijgt een gezicht

SCHOKLAND • Ma 8 februari 2021 | 12:29 • Maandag 8 februari 2021 | 12:29

Museum Schokland gaat een prehistorische 'polderbewoner' haar gezicht teruggeven. De resten van de ongeveer 30-jarige vrouw werden in 1990 gevonden in een prehistorisch grafveld, waar 20 lichamen lagen.

De ongeveer 4600 jaar oude schedel van de vrouw is zeer goed bewaard gebleven en is al geruime tijd te zien in de expositie van het museum. Paleokunstenaar Remie Bakker, naast zijn modellen van prehistorische dieren ook bekend om zijn gezichtsreconstructies, gaat op basis van de schedel een levensechte gezichtsreconstructie maken.

"Gezichtsreconstructies zijn geen exacte wetenschap", aldus Bakker. "We gaan uit van gemiddelde spier- en huiddikte, waarbij artistieke vrijheid een rol speelt." De reconstructie zou met een computer kunnen worden gemaakt, maar dat is niet de voorkeur van Bakker. "Ik ben nog old school, ik boetseer het liefst met mijn handen". Hij was onder meer verantwoordelijk voor de reconstructie van het gezicht van de Limburgse heilige Sint Gerlach.

Het project neemt een aantal maanden in beslag. In januari heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) al enkele CT-scans van de kwetsbare schedel gemaakt. Op basis van die metingen wordt een 3D-print van de schedel gemaakt, die Bakker gaat gebruiken om het gezicht van de vrouw vorm te geven. Begin deze zomer wordt de gezichtsreconstructie onthuld tijdens de Archeologiedagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel