Forse stijging bedrijfsinbraken in Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Ma 8 februari 2021 | 23:58 • Maandag 8 februari 2021 | 23:58

Het aantal bedrijfsinbraken in de gemeente Noordoostpolder is afgelopen jaar flink toegenomen. Het gaat om een stijging van van 40 naar 84 gevallen ten opzichte van 2019. Dit komt naar voren uit de criminaliteitscijfers 2020 van de politie van het Basisteam Dronten, Noordoostpolder en Urk (DNU). Het aantal woninginbraken nam juist sterk af.

Volgens teamchef van de DNU Tom Nauta wordt de grote toename van bedrijfsinbraken voor een belangrijk bepaald door de diefstal van GPS-systemen van boeren. Dit kwam vorig jaar vaak voor en deze diefstallen worden ook gezien als bedrijfsinbraak.

Vorig jaar steeg het totaal aantal geregistreerde misdrijven in de gemeente Noordoostpolder met 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Noordoostpolder doet het daarmee slechter dan de gemiddelde ontwikkeling in de regio, waar een afname van 3 procent was.

Stijgers
Opvallende stijgers zijn het aantal bedrijfsinbraken (+110 procent), fraude (+55 procent), vernielingen (+39%) en jongerenoverlast (+27 procent). Deze registraties zijn het hoogste sinds 2017.

Politiechef Nauta zegt dat de jongerenoverlast en vernielingen vaak met elkaar samenhangen. Hij verklaart de toename van deze meldingen door het uitbreken van de coronacrisis. "Jongeren zijn zich gaan vervelen en mede door het sluiten van de scholen gingen ze elkaar vaker op straat opzoeken. Dit ervaren sommige mensen als overlast."
De fraude die wordt geregistreerd gaat meer en meer over digitale fraude. "Het gaat dan bijvoorbeeld over phishing en What's App-fraude. De toename van dit soort misdrijven is een wereldwijd fenomeen", aldus Nauta.

Dalers
Opvallende dalers zijn zakkenrollen (van 11 naar 5, -55 procent) en het aantal woninginbraken (van 137 naar 78, -43 procent). Daarnaast zag de politie ook een afname bij geweld (-19 procent) en huiselijk geweld (-18 procent).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel