Celstraf geëist voor steekpartij en slaan met moker

LELYSTAD • Di 9 februari 2021 | 15:53 • Dinsdag 9 februari 2021 | 15:53

Een 20-jarige Lelystedeling hoorde dinsdag negen maanden jeugddetentie en zes maanden cel voorwaardelijk tegen zich eisen in de rechtbank in Lelystad. De jongen stak iemand neer in Almere, ging een man te lijf met een moker in Lelystad en probeerde in zijn woonplaats ook nog eens in te breken bij cafetaria AnyTime.

De steekpartij gebeurde in een bus in Almere op 14 december 2018. De verdachte was toen nog net zeventien jaar oud. Zijn vriend kreeg het aan de stok met een andere passagier en de jongen wilde naar eigen zeggen de boel sussen. Maar op een gegeven moment voelde hij zich zo bedreigd dat hij een mes trok en daarmee in de arm en onder de oksel van het slachtoffer stak. Even leken de verwondingen ernstig. De ambulancemedewerkers waren bang dat hart en longen misschien waren geraakt. Gelukkig viel dat mee en mocht het slachtoffer een dag later het ziekenhuis weer verlaten.

Rauw ei
Op 5 juni vorig jaar kreeg de Lelystedeling het in de instelling waar hij verbleef aan de stok met een andere bewoner. Die bewoner had een rauw ei naar zijn hoofd geslingerd gekregen en zag dat dat werd gefilmd. Toen hij daarover nogal luidruchtig opheldering vroeg, ging de verdachte zijn kamer uit om verhaal te halen. Voor de zekerheid nam hij een moker mee om zichzelf te kunnen verdedigen. De woordenwisseling liep uiteindelijk uit op geweld, waarbij het slachtoffer flink werd geraakt met de moker. Ook hier vielen de verwondingen uiteindelijk mee. Waarom de verdachte zich bemoeide met deze ruzie, werd niet helemaal duidelijk tijdens de rechtszitting. Hij was waarschijnlijk niet eens betrokken bij het gooien met het ei.

Daar zit volgens deskundigen ook juist het probleem bij de zwakbegaafde Lelystedeling, die momenteel vastzit in een jeugdgevangenis. Hij laat zich snel meeslepen in andermans conflicten, kampt met trauma’s, heeft een slechte thuissituatie, borderline en antisociale trekken.

Kattenkwaad
Daarom ging het waarschijnlijk ook fout op 23 oktober. Met anderen probeerde hij in te breken bij cafetaria AnyTime in Lelystad. Al noemt hij dat zelf 'kattenkwaad'. Volgens de officier van justitie is de jongen verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij naast straf vooral hulp nodig bij zijn problemen. Daarom stelde ze als voorwaarde dat hij zich tijdens zijn proeftijd laat behandelen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel