Laatste voorbereidingen voor grootschalig testen

DRONTEN • Di 9 februari 2021 | 17:48 • Dinsdag 9 februari 2021 | 17:48

Een team van de GGD is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het grootschalig testen op corona. Vandaag is een tweede testlocatie in Dronten in sporthal 't Dok ingericht. Ook kunnen mensen vanaf morgen in kerkcentrum De Hoeksteen in Swifterbant terecht.

Dronten is landelijk één van de vier deelnemende gemeenten aan de proef met grootschalig testen. Vandaag valt bij de eerste Drontenaren een brief op de mat met informatie en een uitnodiging om een afspraak te maken. Alle inwoners van twaalf jaar en ouder mogen zich in de testperiode, tot medio maart, maximaal drie keer laten testen. Daarbij maakt het niet uit of je wel of geen klachten hebt die op corona zouden kunnen duiden.

Met een tweede locatie in Dronten en één in Swifterbant kunnen er volgens GGD-arts Charlie van der Weijden 2850 personen worden getest. Van der Weijden: "Dat is misschien meer dan er nodig maar we hebben liever teveel plekken dan dat we mensen moeten afwijzen." Testen kan alleen op afspraak binnen de openingstijden van 9:00 uur tot 20:00 uur.

Binnen de pilot van het grootschalig testen in Dronten wordt alleen de PCR test gebruikt. "Er zijn al verschillende vormen van sneltesten op dit moment maar we hebben daar in deze pilot om meerdere redenen niet voor gekozen. Eén reden is heel praktisch, we hadden heel veel personeel in een enorm korte tijd moeten omscholen en dat is niet haalbaar. Daarnaast is de doorlooptijd in onze teststraten nu minder dan 24 uur dus lang wachten hoeft sowieso niet meer."

Een derde belangrijke reden is dat de PCR test de enige test is waarbij er doorgetest kan worden op de verschillende varianten van het coronavirus. "Gaan we gekke dingen zien dat is dit de enige test waarbij we de mogelijkheid hebben om er verder onderzoek naar te doen" vertelt de GGD-arts. Volgens hem wordt er door de GGD-Flevoland gekeken naar de mogelijkheid om ademhalingstesten in te zetten maar kan dat niet op de huidige locaties.

De afgelopen dagen moesten meerdere testlocaties in Flevoland sluiten omdat er door het weer problemen waren met de verwarming en de stroomvoorziening. Voor de nieuwe locaties zal dit niet het geval zijn zegt van der Weijden. "Op de huidige locaties in Dronten werken we niet met aggregaten dus dus hier moet het gewoon gaan lukken. Het is wel aan mensen zelf om te beoordelen of ze veilig de weg op kunnen. Als het nu even onveilig is in de straat, doe het dan gewoon volgende week."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel