'Nieuw BSN niet de oplossing voor gedupeerden toeslagenaffaire'

FLEVOLAND • Wo 10 februari 2021 | 13:51 • Woensdag 10 februari 2021 | 13:51

Het idee van een Lelystadse advocate om gedupeerden in de toeslagenaffaire een nieuw burgerservicenummer (BSN) te geven, is geen oplossing voor eventuele administratieve problemen die de gedupeerden op dit moment nog ondervinden. Dat zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen in antwoord op schriftelijke vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Op termijn zou een wissel van BSN volgens de staatssecretaris juist veel nieuwe problemen kunnen opleveren. Dit omdat bijvoorbeeld medische gegevens en pensioenopbouw aan het oude BSN zijn gekoppeld en dus zouden moeten worden overgedragen. Buiten de (semi-)overheid wordt het BSN bovendien niet gebruikt. Dat gedupeerden momenteel geen lening kunnen krijgen of abonnementen kunnen afsluiten, wordt door een nieuw BSN niet anders, stelt de staatssecretaris.

De Lelystadse advocaat Khadija Bozia stelde onlangs bij Omroep Flevoland dat gedupeerden in de toeslagenaffaire nog altijd tegen veel problemen aanlopen. Hoewel de overheid inmiddels heeft erkend dat een grote groep toeslagenontvangers door toedoen van de overheid onnodig in de problemen is gekomen, zitten veel gedupeerden nog steeds met schulden en staan ze sommige niet geactualiseerde systemen nog als fraudeur te boek. Vaak speelt hun burgerservicenummer daarbij een rol.

Advocaat Bozia vertegenwoordigt verschillende Flevolandse gedupeerden en denkt dat haar cliënten pas echt met een schone lei kunnen beginnen als ze een nieuw burgerservicenummer krijgen. Voor het Flevolandse Tweede Kamerlid Helma Lodders was dit aanleiding om bij de staatssecretaris te vragen of dit mogelijk was.

Vinkjes
Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën denkt dat het vooral belangrijk is dat het administratieve verleden goed opgeschoond wordt. Door de wijziging van een BSN wordt volgens haar niet automatisch ook het volledige administratieve verleden van mensen opgeschoond. Zo worden in ict-systemen van de overheid volgens de staatssecretaris hierdoor niet alle vinkjes automatisch weer op de goede plek gezet.

Op veel plekken geen automatische updates
Ze wijst er verder op dat het BSN een sleutelrol speelt bij de communicatie tussen de overheid en burgers. Een wijziging van BSN zou dus op heel veel plaatsen moeten worden doorgevoerd. Daarbij komt nog dat veel semi-overheidsorganisaties en zo’n 40.000 zorgverleners geen automatische updates uit de Basisregistratie Personen ontvangen. Dit betekent dat burgers daar nog onder hun oude BSN bekend zullen zijn, totdat zij dit zelf aanpassen.

De staatssecretaris denkt dat het beter is om zo snel mogelijk te inventariseren in welke registratiesystemen van de overheid gedupeerde ouders nog met onjuiste informatie staan en die informatie zo snel mogelijk te verwijderen.

Wel een onderzoek
Omdat de wens bestaat, laat Van Huffelen wel officieel onderzoeken van de gevolgen van een wijziging van een burgerservicenummer voor een burger kunnen zijn, en of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Hoe lang dit onderzoek gaat duren, is nog onbekend.

Om gedupeerden een nieuw nummer te kunnen geven, zou overigens ook de wet moeten worden gewijzigd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel