Raad van State buigt zich over dwangsom voor wietteler

ALMERE • Wo 10 februari 2021 | 20:28 • Woensdag 10 februari 2021 | 20:28

Kweekt een Almeerder thuis uitsluitend wiet voor medicinale toepassingen en als tijdverdrijf? Of verkoopt de man de opbrengst van zijn planten, wilde hij zijn kweekactiviteiten uitbreiden en kwam hij in het criminele circuit terecht? Dat moet de Raad van State de komende tijd bepalen.

De zaak belandde daar nadat de rechtbank onlangs een streep zette door een dwangsom van 25.000 die de gemeente Almere aan de man had opgelegd. De rechter vond dat voldoende was aangetoond dat de man voor eigen gebruik kweekte. Burgemeester Weerwind van Almere ziet dat anders en stapte naar de hoogste bestuursrechter.

'Wietteelt is zijn enige verzetje'
De advocaat van de wietkweker benadrukte bij de Raad van State dat zijn cliënt al ruim twintig jaar zijn eigen wiet teelt voor medicinale doeleinden. Dat zou ook wijd en zijd bekend zijn, zelfs bij de politie. "Het is eigenlijk zijn enige verzetje, het enige leuke in zijn leven. Hij kweekt al jaren in eigen woning hennep voor eigen gebruik. Van handel is geen sprake," aldus zijn raadsman in Den Haag.

Een gemeentewoordvoerder zette daar flinke vraagtekens bij. Hij had een rapport met foto’s bij zich waarop een professionele kweektent met dito verlichting was te zien. Verder stonden er behoorlijk veel nieuwe lege potten klaar en lagen er nieuwe verlichtingsarmaturen in de hoek. In totaal trof de politie een tiental hennepplanten aan, meer dan de vijf die eigenlijk zijn toegestaan. Volgens de gemeentewoordvoerder is het duidelijk dat de man zijn kweekactiviteiten wilde uitbreiden en in het criminele circuit terecht kwam.

Mannelijke planten
De raadsman verklaarde dat zijn cliënt een eigen kweekmethode heeft ontwikkeld waarbij hij zelf de hennepplanten zaait, 'en dan heb je soms meer planten omdat er waardeloze mannelijke planten tussen zitten.'

De gemeentewoordvoerder geloofde er weinig van. "Iemand die alleen voor zichzelf kweekt, gaat heel anders te werk. Die zorgt dat hij twee volgroeide planten heeft om van te oogsten en een paar jongere voor een latere oogst. Hier stonden veel planten die in één keer een grote oogst van een paar honderd gram wiet opleverden. En er is verder geen voorraad in huis gevonden, wat ook op verkoop wijst."

'Aftappen stroom is misverstand'
Rechter en staatsraad Erik van Heijningen stelde vervolgens nog vast dat de Almeerse hobbykweker illegaal stroom had afgetapt. Volgens de advocaat was dat een misverstand en heeft de kweker al een betalingsregeling met het energiebedrijf gesloten. De Raad van State gaat uitzoeken of de burgemeester al dan niet een dwangsom mocht opleggen. De Almeerder moet die dwangsom betalen als vast komt te staan dat hij zijn oogst verhandelt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel