Onderzoek naar clusteren van woningen in Oosterwold

ALMERE • Do 11 februari 2021 | 16:32 • Donderdag 11 februari 2021 | 16:32

Het Almeerse stadsbestuur wil dat wordt onderzocht of woningen in Oosterwold in de toekomst gegroepeerd kunnen worden. Donderdagavond praat de gemeenteraad over de bijzondere woonwijk waar bewoners hun eigen huis bouwen en infrastructuur aanleggen. Oosterwold is vijf jaar oud en de eerste fase wordt geëvalueerd.

Oosterwold is bedoeld als overgangsgebied tussen de stad en de agrarische polder. In totaal kunnen er 15.000 woningen worden gebouwd. In de eerste fase is ruimte voor 5.000 woningen. Die liggen verspreid in het landschap. Dat heeft als gevolg, zegt de gemeente, dat er geen plekken zijn waar voorzieningen zoals scholen logisch passen. "Daarnaast raken voor Oosterwold belangrijke functies als stadslandbouw en groen versnipperd."

Groene en open karakter moet blijven
Door in de tweede fase van het project de woningen te groeperen ontstaan er kernen of buurtschappen in het groen, zegt de gemeente. Hoe groot die clusters moeten worden en wat het betekent voor de ontwikkelingsfilosofie en de vrijheid van initiatiefnemers in Oosterwold moet volgens de gemeente nog worden onderzocht. "Het is uiteraard niet de bedoeling, dat in de tweede fase alleen maar clusters gaan ontstaan. Er zal ruimte zijn en moeten blijven voor individuele initiatiefnemers die op een eigen kavel alles willen organiseren, realiseren en uitvoeren." Ook is het heel belangrijk dat Oosterwold een open en groen landschap blijft.

De resultaten van het onderzoek bepalen mede wanneer de tweede fase van Oosterwold in de verkoop gaat. Dat moet voor het einde van het jaar duidelijk worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel