Rechter gaat bepalen of pulsvissers een schadevergoeding krijgen

URK • Vr 12 februari 2021 | 9:19 • Vrijdag 12 februari 2021 | 9:19

De rechtbank in Rotterdam behandelt vrijdag het bezwaar van VisNed tegen de intrekking van toestemming voor elektrisch vissen. De belangenorganisatie doet dat namens 40 vissers waarvan een aantal uit Urk komt.

Bij pulsvisserij worden vissen van de bodem opgeschrikt met stroomstootjes. Het Europese Parlement verbood de methode definitief in 2019. De Nederlandse overheid werd op die manier gedwongen om een einde aan het pulsvissen te maken. Vanaf juli mag er helemaal niet meer op die manier gevist worden. Vissers die de afgelopen jaren gebruik maakten van pulsnetten hebben daar flink voor geïnvesteerd. Dat geld zijn ze nu kwijt.

Directeur Pim Visser van VisNed zegt dat er voor die vissers een schadevergoeding van Het Rijk moet komen. De overheid heeft volgens hem niet gewaarschuwd dat het pulsvissen nog verboden kon worden. De juridische aspecten hebben de advocaten van VisNed "tot in detail uitgeplozen". Die leggen ze nu voor aan de rechter.

De hoogte van de schade moet bepaald worden per groep vissers. Een deel moest direct stoppen met het gebruik van de pulsnetten. Een ander deel mag tot deze zomer doorgaan. Als die schade per groep berekend is, wordt daarvoor een claim ingediend bij de overheid. Eerst moet de rechter bepalen of er wel een schadevergoeding komt. De uitspraak wordt over zes weken verwacht.

Geen wetenschappelijke onderbouwing
Tegen dat EU-verbod heeft de Nederlandse regering op haar beurt weer beroep aangetekend bij het Europese Hof. Volgens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is er geen wetenschappelijke onderbouwing die het pulsverbod rechtvaardigt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel