IJsbrekers houden weg vrij voor de scheepvaart

FLEVOLAND • Za 13 februari 2021 | 14:50 • Zaterdag 13 februari 2021 | 14:50

Terwijl op veel plekken volop wordt geschaatst, zijn ijsbrekers druk aan het werk om het ijs kapot te maken. Sinds afgelopen dinsdag houden zes ijsbrekers in opdracht van Rijkswaterstaat de vaargeulen in het Markermeer en de randmeren vrij. Sinds vrijdag varen de ijsbrekers ook over het IJsselmeer.

Urker schipper Cornelis Bakker vaart dezer dagen van 's ochtends 6 tot 's avonds 7 uur met de Johannes-J door de ijsschotsen tussen Amsterdam en Almere. Het ijsbreken is een beroep dat in de familie zit.

"Mijn oom heeft dit schip gebouwd en deed het voorheen elke winter", vertelt Cornelis Bakker. "Vroeger kwam het wat meer voor dan nu, helaas. We proberen het werk met de ijsbreker een beetje voort te zetten."

Rijkswaterstaat doet een beroep op de ijsbreker om de vaarwegen vrij te houden. Zo kunnen de binnenvaartschepen blijven varen en kan de economie blijven draaien.

"Het is belangrijk zolang mogelijk het transport van A naar B te garanderen", zegt Frank Krijgsman van Rijkswaterstaat. "Als de scheepvaart stilt valt, dan komen de grondstoffen niet meer op hun plaats."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel