Oplossingen in Flevolandse zorg krijgen landelijk navolging

FLEVOLAND • Zo 14 februari 2021 | 8:10 • Zondag 14 februari 2021 | 8:10

De nieuwe opzet van de gezondheidszorg in Flevoland na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen is een voorbeeld voor de verbeteringen die het kabinet wil doorvoeren in het landelijke zorgstelsel. Dat zegt zorg-gedeputeerde Jop Fackeldey in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Fackeldey wijst op de spoedpost in het ziekenhuis St Jansdal in Lelystad, die er is gekomen na de sluiting van de spoedeisende hulp. "Dat is trendsettend voor heel veel andere ziekenhuizen: de manier waarop het hier nu is georganiseerd, zul je veel meer terug gaan zien in Nederland, omdat je niet overal dure hoogwaardige spoedeisende hulp overeind kunt houden." Het Flevolandse voorbeeld maakt volgens de gedeputeerde ook duidelijk dat daar dan een uitbreiding van het aantal ambulances tegenover moet staan om de aanrijtijden te kunnen halen.

Aan de Zorgtafel, een overleg tussen alle betrokken partijen in de gezondheidszorg, worden initiatieven ontwikkeld om het zorgaanbod in de provincie te versterken. Fackeldey verwacht onder meer een verdere uitbreiding van het ziekenhuis in Lelystad, al is dat volgens hem wel afhankelijk van de steun van de bevolking. "Er zijn nu al achttien poliklinieken, er worden operaties uitgevoerd en alle specialisten van het St Jansdal hebben ook spreekuur in Lelystad. De grootste opgave is om huisartsen en inwoners ervan te overtuigen: je kunt weer gewoon naar je eigen ziekenhuis, en doe dat dan ook."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel