ChristenUnie: Kijk opnieuw naar vliegroutes over IJsselmeer

LELYSTAD • Ma 15 februari 2021 | 21:04 • Maandag 15 februari 2021 | 21:04

Bij de herindeling van het Nederlandse luchtruim moet opnieuw worden bekeken of vliegtuigen vanuit Lelystad alsnog via het IJsselmeer kunnen uitvliegen. Dat vindt de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Kamerlid Eppo Bruins heeft schriftelijke vragen over de herindeling gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Bruins wil van de minister weten of eerdere uitspraken van haar nog kloppen. Zo zou de minister in 2018 en 2019 hebben gezegd dat bij de herziening van het Nederlandse luchtruim bestaande routes geen uitgangspunt zijn en alle opties voor routes open liggen. Dit gold volgens de minister toen ook voor de routes van en naar Lelystad Airport.

Hoewel de ChristenUnie volgens het nieuwe verkiezingsprogramma tegen de opening van Lelystad Airport als vakantieluchthaven is, wil de partij wel de vinger aan de pols houden als het over de herindeling van het luchtruim gaat, zo blijkt uit de vragen.

Kamerlid Bruins opperde de mogelijkheid van uitvliegen over het IJsselmeer al eerder. De minister stelde in het verleden dat het geen optie is om vliegtuigen vanuit Lelystad over het IJsselmeer te laten opstijgen. Dit zou ingaan tegen afspraken met Schiphol. Voordeel van een uitvliegroute over het IJsselmeer is dat de provincies Overijssel en Gelderland worden ontzien. In deze provincies is veel verzet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport, omdat er geregeld passagiersvliegtuigen op geringe hoogte zullen passeren.

Alternatieven beter onderzoeken
De ChristenUnie stelt verder dat de minister de milieueffectrapportage voor Lelystad Airport meer in beschouwing moet nemen bij de herindeling van het luchtruim en dat alternatieven voor het vliegveld beter onderzocht moeten worden. Volgens de ChristenUnie is de minister wettelijk verplicht deze alternatieven te bekijken. Ook vindt de ChristenUnie dat gekeken moet worden hoe het optimale luchtruim voor Schiphol eruit zou zien in het geval Lelystad Airport niet open zou gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel