Gynaecologe Flevoziekenhuis wil abortus uit Wetboek van Strafrecht

ALMERE • Di 16 februari 2021 | 16:27 • Dinsdag 16 februari 2021 | 16:27

Gynaecologe Gunilla Kleiverda van het Flevoziekenhuis in Almere wil dat abortus verdwijnt uit het Wetboek van Strafrecht. Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen door de abortuswet niet bij een huisarts terecht en hebben een verplichte bedenktijd van vijf dagen. Kleiverda vindt dat Nederland die regels op moet heffen en dat abortus onder reguliere medische zorg moet komen te vallen.

Als die wijzigingen doorgevoerd worden, hoeven vrouwen die een abortus willen niet meer naar een speciale kliniek. Ze kunnen dan terecht bij hun huisarts.

De gynaecologe vindt ook dat het ministerie van Volksgezondheid de subsidie van platforms als Siriz moet stopzetten. Siriz geeft vrouwen voorlichting over abortus en heeft volgens Kleiverda nauwe banden met de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind. De gynaecologe vindt dat abortusvoorlichting te allen tijde objectief moet zijn.

Kleiverda zet zich al jaren in voor beter toegankelijke abortuszorg. Sinds 2001 is zij betrokken bij Women on Waves, een internationale organisatie die voorlichting geeft in landen waar abortus illegaal is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel