Rijk betaalt mee aan bouw 816 huizen Hanzekwartier

DRONTEN • Do 18 februari 2021 | 10:15 • Donderdag 18 februari 2021 | 10:15

Dronten profiteert van een bijdrage van het Rijk van 4,9 miljoen euro, waarmee de tweede fase van het Havenkwartier kan worden gerealiseerd. De gemeente is één van dertig plaatsen, die profiteert van 266 miljoen euro voor het versneld bouwen van 45.000 woningen. Dat meldt minister Kajsa Ollongren van Woningbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om 816 woningen in het Havenkwartier, het gebied tussen het station, het centrum en de Lage Vaart. Dit is nu bedrijventerrein, maar wordt de komende jaren opnieuw ingericht.
Dronten had in november een aanvraag ingediend voor de tweede tranche van de zogeheten Woningbouwimpulsgelden. Naast de 4,9 miljoen van het Rijk betalen andere partijen nog eens een soortgelijk bedrag.

Wethouder Ton van Amerongen is blij met de toekenning van de subsidie. Van de 816 woningen worden er ruim 730 gebouwd in het betaalbare segment met een huur tot 752 euro per maand, waarvoor mensen huurtoeslag kunnen krijgen. Ook komen er huurwoningen in de klasse tot duizend euro huur per maand, plus koopwoningen tot 310.000 euro.

De bouwprojecten die de minister nu honoreert zijn geselecteerd door een speciale commissie. In totaal waren er 53 aanvragen. De gemeente Almere had ook een aanvraag ingediend, maar die is niet gehonoreerd. Het is nog niet bekend waarom niet. Eerder deed de gemeente ook al een aanvraag voor bouwsubsidie. De gemeente kreeg die toen niet omdat er fouten waren gemaakt.

Naast de 266 miljoen van het Rijk leggen gemeenten en provincies zelf nog eens 340 miljoen euro bij. De woningen zijn nodig, omdat er een groot huizentekort in Nederland is. Tot 2030 moeten er circa 900.000 woningen bijkomen.

In mei kunnen gemeenten aanvragen indienen voor een derde subsidie. Lelystad wil dan een bijdrage vragen voor de ontwikkeling van het stationsgebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel