Vrijwilligers bundelen krachten om zwerfafval op te ruimen

LELYSTAD • Do 18 februari 2021 | 18:37 • Donderdag 18 februari 2021 | 18:37

Het lijkt erop dat steeds meer vrijwilligers in Lelystad de prikstok oppakken om zwerfafval opruimen. Maar dat doen mensen vooral in kleine groepjes of alleen. Om daar verandering in te brengen is de Facebookgroep 'Supporter Lelystad schoon' opgericht. "Wij willen de krachten graag bundelen", vertelt Marc Matthesius, een van de initiatiefnemers. De Facebookgroep heeft op dit moment meer dan honderd leden en gezamenlijk hebben zij één doel: Lelystad zwerfafval-vrij maken. "Wij willen graag bereiken dat er in elke wijk een aantal vrijwilligers zijn, die de wijk structureel schoon blijven maken", volgens Matthesius.

Woensdag stond een groep vrijwilligers van Supporter Lelystad schoon klaar om bij de parkeerplaats van Atolplaza om zwerfafval op te ruimen. Onder de smeltende sneeuw komt een boel afval tevoorschijn. Na een uur hebben de vrijwilligers acht zakken vol met zwerfafval verzameld rondom de parkeerplaats.

App telt de opgeruimde stukken afval
Een van de vrijwilligers die zich aangesloten heeft bij de groep, is Govert Schipper. Hij heeft in het afgelopen jaar meer dan 61.000 stukken zwerfafval opgeruimd. Of hij dit allemaal zelf geteld heeft? "Elk stukje afval dat identificeerbaar is, daar maak ik een foto van en die komt dan in de app", vertelt Schipper trots. Hierdoor weet hij exact hoeveel hij geraapt heeft en daarbij ook waar het meeste afval ligt.

Zwerfafval wel of geen taak voor gemeente?
Sommige burgers vinden dat het opruimen van zwerfaval een taak van de gemeente is. Zwerfafvalcoördinator Koos Essenstam van de gemeente is het daar niet mee eens. Als hij iemand hoort die het probleem toespeelt aan de gemeente, is zijn antwoord: "De gemeente zijn u en ik samen, als u wilt dat de gemeente het doet dan hangt daar een kostenplaatje aan". De gemeente zorgt op dit moment wel voor het materiaal van de vrijwilligers. "Mensen die willen gaan opruimen, kunnen zich melden en dan zorgen wij voor een grijper en een hesje", aldus Essenstam.

Dit is nieuws van Radio Lelystad en gemaakt door Desi Bootsman. Omroep Flevoland en Radio Lelystad werken het komende jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen voor Lelystad. Heb je een tip, mail dan naar desi.bootsman@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel