Dakloos echtpaar probeert huurhuis af te dwingen via de rechter

ALMERE • Za 20 februari 2021 | 11:01 • Zaterdag 20 februari 2021 | 11:01

Een dakloos echtpaar is naar de rechter gestapt, omdat woningcoöperatie Ymere de toewijzing van een nieuwbouwwoning in Nobelhorst onverwachts heeft ingetrokken. In een kort geding eisten de man en de vrouw vrijdag dat ze met hun kind alsnog in het huis mogen gaan wonen, ook al is dat inmiddels al aan een ander verhuurd.

Ymere trok de toewijzing van de woning in januari in, omdat de man en de vrouw tot dan zouden hebben verzwegen dat ze uit hun vorige huis waren gezet in verband met een huurschuld en overlast. Als die informatie wel bekend was geweest, was het echtpaar nooit in aanmerking gekomen voor de woning, aldus de vertegenwoordigers van Ymere in de rechtszaal.

'Passen niet in profiel van de wijk'
De woningstichting vreest bovendien dat de man en de vrouw niet goed passen in het profiel van de nieuwe wijk waar hechte 'buurtschappen' moeten gaan groeien. Aanleiding daarvoor waren onder meer berichten op hun Facebookpagina, waarin ze het protest tegen de coronamaatregelen steunen en zich in onheuse bewoordingen uitlaten over de politie. De man zou zich ook intimiderend hebben opgesteld tegenover medewerkers van Ymere.

Het echtpaar betwist met klem dat ze zich hebben misdragen of dat ze informatie hebben achtergehouden. Volgens de man en de vrouw hebben ze er nooit een geheim van gemaakt dat ze uit huis zijn gezet en noodgedwongen met z'n tweeën in een auto bivakkeerden, terwijl hun kind tijdelijk elders is ondergebracht. Het stel ontkent ook dat er sprake was van overlast bij de vorige woning; dit stond ook niet als reden in het vonnis van hun uithuiszetting. "We slapen nu al vijftien maanden op straat. Dat is een hele zware straf voor een paar maanden huurschuld", benadrukte de vrouw.

Verheugd op woning met tuin
Voor het echtpaar kwam de intrekking - twee weken voor de sleuteloverdracht - als een donderslag bij heldere hemel. "We waren er helemaal kapot van. De woningbouw had alle papieren gezien en goedgekeurd", aldus de vrouw. Het gezin had zich er wekenlang op verheugd om in de nieuwe woning met tuin in een rustige en groene wijk een nieuwe start te kunnen maken.

Mede om die reden wil het echtpaar de woning nog steeds hebben, ook al is het huis ondertussen al aan iemand anders verhuurd en maken ze zelf inmiddels kans op een flatwoning van een andere verhuurder in het centrum van Almere. Volgens het echtpaar passen ze ook prima in de nieuwbouwwijk. "Ik heb gewoon een andere mening over bepaalde dingen, maar wij zijn geen relschoppers of onruststokers", benadrukte de vrouw naar aanleiding van haar Facebookberichten. "Goed contact met buren vinden wij ook belangrijk."

'Probleem van Ymere'
Dat de nieuwbouwwoning al door iemand anders wordt bewoond, staat volgens hun advocaat de toewijzing van de woning niet in de weg. Dat probleem moet Ymere dan zelf oplossen met de huidige huurder. "Het is een vervelende situatie, maar daar hebben ze het zelf naar gemaakt", meent de advocaat. Volgens de raadsman van Ymere kan de woningstichting zich echter op dwaling beroepen en is er daarom geen huurovereenkomst met het echtpaar.

De rechter doet over twee weken uitspraak. Zijn voorstel dat de partijen samen nog op zoek zouden gaan naar een alternatieve woning, stuitte op een onverbiddelijk nee van de woningstichting. "We zijn niet van zins een alternatief aan te bieden. We moeten ook een stem geven aan andere mensen in soortgelijke penibele situaties die ook een beroep doen op onze woningen, maar die zich wel aan de procedure willen houden”, aldus een medewerker van Ymere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel