Vrijwilligers redden gemiddeld zes levens per maand in Flevoland

FLEVOLAND • Ma 22 februari 2021 | 20:29 • Maandag 22 februari 2021 | 20:29

Getrainde vrijwilligers hebben vorig jaar in Flevoland gemiddeld zes mensen per maand succesvol gereanimeerd. Dat zegt Aart Bosmans van HartslagNu. De gereanimeerden hielden geen blijvende schade over aan hun hartstilstand.

Als iemand een hartstilstand krijgt, zijn er in Flevoland nu ruim 5.500 burgerhulpverleners die kunnen helpen met reanimeren. Vaak wordt gebruik gemaakt van een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Bosmans van HartslagNu: "73 mensen hebben vorig jaar in Flevoland geen blijvende schade overgehouden aan hun hartstilstand, mede dankzij de snelle komst van de burgerhulpverleners. We moeten nog een paar stapjes zetten. Maar dan hebben we in Flevoland een mooie dekking met AED's en burgerhulpverleners."

De dekking is nog niet overal in orde. Vooral Almere kent nog wat zwakke plekken. De stad wil dan ook samen met de hartstichting en HartslagNu een wervingscampagne opzetten voor meer burgerhulpverleners. Dat idee ontstond vorig jaar december na een motie van de VVD en de ChristenUnie over de AED's in het stadshart. Almere heeft overigens nog geen contact met de Hartstichting en HartslagNu gehad over zo'n campagne.

Tien minuten
"De overlevingskansen van een patiënt met een hartstilstand is vrijwel nul als die tien minuten moet wachten tot de ambulance er is. Daarom zijn de mensen in de buurt en de AED's zo belangrijk. Ze kunnen er snel zijn en dat is cruciaal om een hartstilstand zonder blijvende schade te overleven", zegt Bosmans.

"Als ambulancebroeder had ik te maken met reanimaties en het frustreerde was dat het vaak niet lukte, omdat we niet binnen die tien minuten bij de patiënt konden zijn. En zo hebben we dit systeem bedacht en uitgerold", vertelt Bosmans verder. Er is inmiddels ook in het buitenland belangstelling voor het Nederlandse systeem. "In Litouwen en Italië draait het systeem al. België onderzoekt het en in de grensstreek met Duitsland draait een pilot."

Campagne
Almere kiest voor een doorlopende wervingscampagne, zo laat de gemeente weten. De gemeente gaat daarover nog in overleg met de Hartstichting en HartslagNu. Het is nog niet duidelijk wanneer de speciale wervingscampagne voor extra burgerhulpverleners gaat beginnen.

In onze rubriek Na het nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu, en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel