Eerste Kamer stemt in met plan Jorritsma voor onderzoek naar discriminatie

ALMERE • Di 23 februari 2021 | 13:57 • Dinsdag 23 februari 2021 | 13:57

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een parlementaire onderzoek naar de omvang en de oorzaken van discriminatie. Een speciale commissie gaat bekijken hoe het komt dat er een kloof is tussen de wetten tegen discriminatie, en de praktijk. Alleen de fracties van SGP, Forum voor Democratie, PVV en fractie-Nanninga stemden tegen.

Het onderzoek is een plan van VVD-fractieleider en oud-burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma, en GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller. Ze dienden vorig jaar een motie in omdat discriminatie in de praktijk steeds vaker voorkomt. De massale demonstraties van Black Lives Matter waren mede aanleiding voor de motie.

Het is opmerkelijk dat de Eerste Kamer een eigen parlementair onderzoek instelt; dat gebeurt maar zelden. De laatste keer was in 2012. Toen werd de omstreden privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten onderzocht. De enige andere keer dat zo'n onderzoek gebeurde, was in 1962.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel