Artsen worstelen met voorrang coronavaccinatie kwetsbare patiënten

LELYSTAD • Di 23 februari 2021 | 17:31 • Dinsdag 23 februari 2021 | 17:31

Het is voor artsen heel moeilijk om uitzonderingen te maken op het vaccinatiebeleid dat door de politiek is vastgesteld. Ze zouden dit soms wel willen, omdat het in het belang van de patiënt is om eerder dan volgens het vastgestelde schema gevaccineerd te worden tegen corona.

Frustrerend, weet ook oud-huisarts en kenner van de zorgsector Nico van Duijn, die er altijd was voor zijn patiënten, en linksom of rechtsom een oplossing zocht. "Je hebt procedures, daar moet je je strak aan houden en je hebt richtlijnen", vertelt Van Duijn die huisarts was in Almere. "Op richtlijnen kun je uitzonderingen maken. Soms moet je spreekkamerdeur gewoon dicht doen en dingen gewoon doen die goed zijn."

De 54-jarige Guido Vermeer uit Lelystad is zo'n kwetsbare patiënt die graag voorrang wil krijgen. Hij heeft chronische leukemie. "Ik ben in mei van het afgelopen jaar ziek geworden", legt Guido Vermeer uit. "Er is toen geprobeerd met een aantal kuren om mijn bloedwaardes te verbeteren maar dat is niet gelukt."

Vermeer moet daarom een nieuwe behandeling volgen. Die therapie moet binnenkort beginnen bij het St Jansdal ziekenhuis. Het probleem is dat Guido Vermeer na de behandeling niet meer kan worden gevaccineerd omdat de kankerbehandeling zijn gezondheid ernstig aantast en het vaccin dan te zwaar kan zijn voor het lichaam. Zijn hematoloog heeft alles geprobeerd om nu al aan een coronavaccin te komen, maar tevergeefs. "Ze is tegen alle muren aangelopen die je je kunt bedenken." Medische specialisten moeten degenen zijn die bepalen wie als eerste de vaccinatie krijgt, vindt Vermeer.

GGD wijkt niet af van schema
Het St Jansdal wil niet zeggen voor hoeveel patiënten moeite is gedaan om vroegtijdig een coronavaccin te regelen. Het ziekenhuis zegt zich niet te willen mengen in de politieke discussie en verwijst naar het ministerie van Volksgezondheid en de GGD. De GGD zegt inderdaad belletjes te krijgen van mensen die voorrang willen, maar daar gaan ze nooit op in, laat een woordvoerder weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel